TiedonJyvä 2/2016 - tiedote seurojen päätoimisille työntekijöille

Täältä Jostain -pääkirjoitus

Syksy on koittanut

Tasan neljä vuotta sitten pohdin tässä artikkelissa, mitä uusi organisaatio (Valo) tuo tullessaan. Nyt valoja ollaan sammuttamassa ja 1.1.2017 alkaen toiminta siirtyy Olympiakomitealle. Yhteisiä valintoja ovat: liikkuva lapsuus, liikkuva nuori ja aikuinen, elinvoimainen seuratoiminta sekä menestyvä huippu-urheilu. Toivottavasti pitkäjänteisyyttä ja panostusta riittää liikunnan kaikille osa-alueille.

Elinvoimainen seuratoiminta ja etenkin toiminnan ”kakkoskehä” (johtaminen, talous ja hallinto) ovat olleet viimeaikoina suurien haasteiden edessä. Kaikilta toimijoilta (eikä vähiten viranomaisilta) odotetaan entistä ammattimaisempaa toimintaa. Seurojen talousresurssien heiketessä säästöjä haetaan kuitenkin juuri hallinnosta, jolloin tehtäviä joutuvat hoitamaan henkilöt, joilla ei välttämättä ole riittävää osaamista, kiinnostuksesta puhumattakaan.

Samaan aikaan seuratoiminnan muutosten seurauksena luottamusjohdon vaihtuvuus on kasvanut ja sitoutuminen heikentynyt. Tällä on luonnollisesti ollut negatiivisia vaikutuksia osaamiseen ja pitkäjänteisyyteen. Meidän on huolehdittava, että seuratoiminnan ”kakkoskehä” ei jäisi jälkeen varsinaisesta ”ykköskehän” liikunnasta ja urheilusta. Valitettavasti esimerkkejä johtamisen ja hallinnon laiminlyönneistä on nähtävissä vuosittain suomalaisessa huippu-urheilussa. ESLUn seuratoiminnan kehittäjänä pyrin vaikuttamaan seuratoiminnan ”kakkoskehän” osaamisen lisäämiseen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Syksy on täynnä mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita. Syksyn ensimmäiset Pj- ja Tj-klubitapaamiset järjestettiin elokuussa. Pj-klubi kokoontui Veikkauksen tiloissa, jossa toimitusjohtaja Juha Koponen kertoi rahapelitoiminnan ajankohtaisista kuulumisista. Tj-klubissa aiheena oli puolestaan työhyvinvointi ja ajanhallinta.

Syyskauden ensimmäisessä Seura-Akatemiassa tupa oli täynnä, kun pohdimme nettisivuihin ja viestintään liittyviä kysymyksiä yhdessä Avoine Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Heikkilän kanssa. Seuraava Seura-Akatemia järjestetään torstaina 6.10.2016, jolloin vietämme tietoturvailtaa. Asiantuntijana toimii Tietosuojavaltuutetun toimiston ylitarkastaja Katja Ahola.

Lokakuun päättää 28.–29.10.2016 järjestettävä Tallinnan seuraseminaari, jonka aiheena on seuran johtaminen ja hyvä hallintotapa. Asiantuntijoina mukana ovat Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson sekä vastikään Hyvä hallintotapa liikunta-alalla -raportin julkaisseet Sanna Ojajärvi (VTM) ja Sanna Valtonen (VTL).  Lisäksi yhteistyökumppanimme Asianajotoimisto Legistumin asianajaja ja osakas Teppo Laine muistuttaa osallistujia hyvään hallintotapaan liittyvistä juridisista näkökulmista.

Vuoden viimeisessä Seura-Akatemiassa tiistaina 22.11.2016 käsitellään SUEKin johdolla antidopingiin ja reiluun peliin liittyviä asioita. Johonkin väliin yritän vielä järjestää Jojo-klubitapaamisen ja vuoden päättää Tj-klubitapaaminen 14.12.2016.

Yhteinen tavoitteemme on hyvin toimiva seura!

- Kari ”Carda” Ekman

TiedonJyvän jutut

Toimiva Joukko
Uusi strategia antaa EPS jääkiekon toiminnalle kivijalan (missio), suunnan (visio) sekä arvot päivittäisten valintojen tekemiseen. Päivittäisessä toiminnassa strategiaa hyödynnetään työkaluna, jonka avulla voidaan tunnistaa seuran tavoitteita aidosti tukevat toiminnot.
Tietoa Jahtaamaan
Toukokuussa 2018 voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus on nostanut tietosuojaan liittyvät asiat ajankohtaisiksi aiheiksi eri foorumeilla. Myös seurojen keskuudessa on alettu pohtia, miten uusi tietosuoja-asetus tulee vaikuttamaan tietosuojakysymyksiin seurojen näkökulmasta?
Tutkittu Juttu
Vastikään julkaistussa Hyvä hallintotapa liikunta-alalla (2016) -tutkimuksessa kartoitettiin hyvän hallinnon periaatteita ja käytäntöjä liikuntahallinnossa ja -järjestöissä. Tutkimusraportin mukaan hyvää hallintotapaa noudatetaan pikemmin passiivisesti kuin aktiivisesti.  

Lisätietoja: Kari Ekman, seuratoiminnan kehittäjä, puh. 050 407 7119, kari.ekman(at)eslu.fi
TiedonJyvän kokosi: Juhana Särkelä, viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija

Vanhojen TiedonJyvä -verkkojulkaisujen arkisto löytyy täältä.