Liikettä ja hyvää mieltä Helsingin liikuntapalvelun, liikuntaseurojen ja koulujen yhteistyöllä
Helsingin liikuntapalveluissa on harjoiteltu vuodesta 2010 lähtien kolmikantayhteistyötä koulujen ja liikuntaseurojen kanssa. Asianosaisten lisäksi monet muutkin ovat huomanneet, että tällainen yhteistyö on lasten liikunnan edistämisen kannalta tuloksellista, ja siksi ehdottoman kannatettavaa.
Yhteistyön kehittäminen käynnistyi, kun liikuntapalveluissa haluttiin ryhtyä vaikuttamaan lasten ja nuorten liikuntakulttuurin turhanpäiväiseen aikuiskeskeisyyteen, vakavamielisyyteen, suorittamiseen sekä liikuntaharrastusten saatavuuden parantamiseen. Liikuntaseuroja haluttiin houkutella liikuntakasvattajan rooliin, ja konkreettisena yhteistyönä käynnistettiin matalan kynnyksen liikuntaryhmiä, joiden järjestämisen liikuntaseurat ottivat kaupungin liikuntapalveluiden tukemana vastuulleen. Koulujen liikuntasalit saatiin vapaa-ajan toimijoiden käyttöön ennen iltakäytön alkamista, jolloin toiminta voitiin toteuttaa lasten omassa arkiympäristössä. Kun ilmoittautuminen tehdään paikan päällä ohjaajalle, kaikki paikalle saapuvat lapset pääsevät mukaan liikkumaan.
Leikkimielistä ja monipuolista liikuntaa tasavertaisesti ja edullisesti kaikille
Matalan kynnyksen liikuntapalveluiden ensisijaisena hyötynä ja saavutuksena ovat kaikki ne kymmenet tuhannet liikuntakerrat, jotka palvelulla on saatu aikaan. Toimintaan osallistuvien lasten määrä on jatkanut joka vuosi kasvuaan, ja palaute toiminnasta on ollut lähes yksinomaa positiivista. Lapset pääsevät harjaannuttamaan liikuntataitojaan ja kokeilemaan eri lajeja helposti ja monipuolisesti. Leikkimielisistä ja vapaamuotoisemmista harjoittelumahdollisuuksista hyötyvät etenkin lapset, joille liikuntataitojen oppiminen ei ole itsestään selvää.
Liikuntaseurat jotka haluavat edistää lasten liikkujaksi kasvamista, pääsevät yhteistyön avulla tekemään laajamittaista liikuntakasvatustyötä heti alaluokilta lähtien. Toiminnan kautta lasten tietoisuus monipuolisesta lajivalikoimasta lisääntyy, ja harrastajamääriltään pienemmätkin lajit voivat löytää juuri omaan lajiinsa kaikkein innostuneimmat ja soveltuvimmat lapset. Kun siirtyminen seuratoimintaan tehdään helpoksi, liikuntaseurojen harrastajamäärätkin saattavat kasvaa. Helsingissä Liikuntapalveluiden, koulun sekä liikuntaseurojen välinen yhteistyö on mahdollistanut myös kokopäivätoimisten työntekijöiden palkkaamisen seuraan. Ohjaajat saavat arvokasta kokemusta erilaisten lasten ohjaamisesta, ja ammattitaito kehittyy työn monipuolistuessa.
Toimivaa kolmikantayhteistyötä on kuitenkin edelleen varaa parantaa. On syytä muistaa, että koulutoimen ja liikunnanedistäjien perustehtävä ja tätä kautta näkemykset, toimet ja tavoitteet eivät ole yhteneväiset, ja siksi myös motivaatio liikuntatoiminnan järjestämiseksi on erilainen. Yhteisen näkemyksen ja motivaation löytämiseksi tarvitsemme lisää hyvää vuorovaikuttamista sekä riittävästi kohtaamisia yli koulu- ja vapaa-ajan sektorirajojen.
Yhteistä työtä helpottavina konkreettisina toimina vuorovaikutuksen ja kohtaamisten lisäksi seurakumppanimme toivovat, että koulut huomioisivat liikuntaryhmät koulupäivien ja lukujärjestysten suunnittelussa. Näin kaikki halukkaat lapset pääsisivät entistäkin helpommin mukaan liikkumaan. Koulutoimen rooli viestin välittäjänä on äärimmäisen tärkeä. Mitä paremmin viestiä helpoista ja mielekkäistä liikkumisen mahdollisuuksista levitetään myös koulun kautta, sitä suuremman määrän lapsia saamme liikkeelle.
Teksti: Tytti Soini (kuvassa), liikunnansuunnittelija, Helsingin kaupunki