Seuralta nuorille ja nuorilta seuralle
Millaisessa roolissa nuoret ovat teidän seurassa? Kenties harrastajina, apuohjaajina tai ohjaajina? Oletteko pohtineet, voisiko nuoria ottaa mukaan myös seuratoimijoiksi erilaisiin työryhmiin, tapahtumien järjestämiseen tai jopa osallisiksi johtokunnan kokouksiin?
Toivon, että seuratoimijana et esittämieni kysymysten jälkeen lopettanut lukemista vaan sinulle heräsi ennemmin ajatus ”No miksipä ei”. Keinoja nuorten osallistamiseen on monia ja seura voi parhaimmillaan olla nuorelle yksi loistavimmista oppimisympäristöistä.
Minulle voimisteluseura on toiminut tietynlaisena harjoitustyöpaikkana. Olen oppinut suhteellisen nuorella iällä seuratoiminnan kautta muun muassa vastuunottoa, ryhmän hallintaa ja suunnitelmallisuutta. Seurassa toimiessani ensin harrastajana, sitten apuohjaajana ja ohjaajana vuorovaikutustaidot sekä taidot ryhmässä toimimiseen ovat vahvistuneet. Olen aina saanut tukea ja apua muilta toimijoilta.
Jos teillä nuoret ovat päässeet osallistumaan vastaavalla tavalla kuin minä nuorena seuran toimintaan, upeaa. Olette nuorten osallistamisen suhteen jo hyvässä vauhdissa. Nykypäivän nuoret ovat rohkeita sekä haluavat tuoda omat mielipiteet kuuluviin. Joten miten saisimme nuorten harrastajien tai ohjaajien piilevän potentiaalin esiin seuran kehitystyössä entistä paremmin? Voimisteluseuroissa on kokeiltu yhtenä nuorten osallistamisen mallina nuorten tiimin perustamista seuran sisälle. Näin heidän ei tarvitse yrittää soluttautua aikuisten maailmaan vaan voivat nuorten kesken suunnitella ja toteuttaa erilaisia pienempiä ja vähän isompiakin projekteja.
Mitä paremmin sisäiset motivaatiotekijät autonomia, vapaus päättää, kyvykkyys, onnistumisen kokemukset ja yhteisöllisyys, toisten auttaminen sekä yhdessä tekeminen toteutuvat seuratoiminnassa, sitä paremmin nuoret sitoutuvat seuratyöhön. Nuoret eivät välttämättä osaa vielä ajatella, että seuratyön kautta kerrytetty osaaminen voi olla arvokasta tulevaisuuden työelämässä, mutta konkreettisten projektien toteutuminen, kuten vaikkapa seuran markkinointivideon tekeminen, voi saada hyvin aikaan onnistumisen kokemuksen, autonomian sekä yhteisöllisyyden. Nämä tekijät palkitsevat yhtä lailla niin nuoria kuin vähän jo kokeneempiakin seuratoimijoita.
Ohjaajan tehtävistä, jotka olin aloittanut 15-vuotiaana, etenin täysi-ikäisyyden kynnyksellä kesäleirin vastuuhenkilöksi sekä seuran hallituksen jäseneksi. Kaikki tämä toiminta on opettanut tuplasti enemmän, mitä koulun penkillä oppikirjojen pänttääminen. Tekemällä oppii ja sitä pystyy toteuttamaan urheiluseuran tarjoamassa oppimisympäristössä paremmin kuin hyvin. Mitä teidän seura haluaa opettaa nuorille, jotka ovat tulevaisuutemme tekijöitä? Entäpä mitä uutta nuoret voivat tuoda seuranne toimintaan?
Riikka Hormu
hallintokoordinaattori
Suomen Voimisteluliitto
Kuva: Carvapaniphoto
***
Tule mukaan Tj-klubiin, jossa käsitellään nuorten osallistamista seuratoimintaan. Aiheeseen johdattelee Riikka Hormu (kuvassa). Tilaisuus järjestetään päiväristeilynä Viking XPRS:llä keskiviikkona 12.12.2018. Hinta on 82 euroa. Ilmoittautuminen 5.12. mennessä tästä.
Tj-klubin ovat tervetulleita kaikki seurojen päätoimiset toiminnanjohtajat, nuorisopäälliköt, seurasihteerit tai vastaavat seuran palkatut työntekijät, jotka työskentelevät seuran ja sen jäsenten hyväksi.