Kuntotesteillä lisää motivaatiota liikkumiseen
Fyysisen harjoittelun vaikutukset terveyteen ja toimintakykyyn ovat kiistattomat. Kuntotestin herättelevä palaute ja kannustava ilmapiiri ovat hyviä lähtökohtia tavoitteiden asettamiselle ja elintapamuutosten suunnittelulle. Kuntotestin avulla voidaan määrittää liikkujan lähtötaso, joka auttaa asettamaan yksilölliset tavoitteet sekä luomaan turvallisen ja tehokkaan harjoitussuunnitelman. Näin ollen testauksesta on hyötyä aina vasta-alkajista, aktiiviliikkujiin ja urheilijoihin.
Liikunnan merkitys hyvinvoinnille ymmärretään entistä paremmin ja monet meistä ovat valmiita käyttämään liikuntaan enemmän aikaa. Hyvä kunto tarkoittaa kuitenkin eri ihmisille eri asioita. Harjoittelu ei aina tuota toivottuja tuloksia, vaan suorituskyky voi kääntyä jopa laskuun ja motivaatio kadota. Kunnon kehittymisen seuraamisella ja todentamisella on suuri vaikutus motivaatioon ja erilaisille liikkujille sopivan kuormituksen määrittelyyn.
Toiminta- ja suorituskyvyn mittaamiseen on tarjolla paljon erilaisia testejä. Oleellista on löytää valmennettavan tai ohjattavan ryhmän tarpeisiin sopivat testit. Usein motivaation ylläpitämiseksi tarvitaan yksilöllistä ohjausta ja säännöllistä palautetta myös pidemmällä aikavälillä. Kuntotestauksella voidaan määritellä lähtötason suorituskyky, joka antaa tarvittavan informaation harjoittelun suunnitteluun ja suuntaamiseen tärkeimmille osa-alueille. Uusintatestillä voidaan selvittää, onko harjoittelu tuottanut haluttuja tuloksia. Näin voidaan välttää pahimmat virheet harjoittelussa ja saada harjoittelusta paras mahdollinen hyöty irti.
Kuntotestaus on erityisen tärkeää liian vähän liikkuville, koska konkreettiset tulokset fyysisen suorituskyvyn parantumisesta edesauttavat liikuntamotivaation ylläpitämisessä. Testien avulla voidaan myös huolehtia liikunnan turvallisesta aloittamisesta ja edesauttaa liikunnan omaksumista osana arkea. Liikuntaohjeiden antaminen harjoitteluun on olennainen osa kuntotestausta, jotta testattava saa konkreettista apua liikkumiseen. Mikäli kuntotestit järjestetään yhteistyössä esimerkiksi urheiluseurojen, vertaisryhmien tai työyhteisöjen kanssa, voidaan helpottaa myös sopivan liikuntaporukan löytymistä.
Olivatpa liikkujan tavoitteet, mitkä hyvänsä testaus on hyödyllinen osa turvallisen ja toimivan kunto-ohjelman luomisessa. Testi ei luonnollisesti itsessään paranna kenenkään kuntoa, joten testiä ei kannata tehdä vain testaamisen vuoksi. Testillä on oma hyödyllinen roolinsa alkukartoituksessa sekä harjoittelun tuloksellisuuden seurannassa.
***
Tervetuloa Kuntotestaus - alkukartoitus, seuranta ja motivointi -koulutukseen 6.3.2018!
Koulutuskokonaisuudessa perehdytään työikäisten toiminta- ja suorituskyvyn mittaamiseen suunniteltuihin testeihin sekä teoriassa että käytännössä. Kaksiosaisessa koulutuskokonaisuudessa käydään läpi kymmenkunta erilaista ja vaativuudeltaan eritasoista testiä. Osallistuja saa mukaansa myös testeihin kuuluvat viitearvot. Koulutukseen on valittu isommallakin ryhmällä helposti toteutettavia ja kustannustehokkaita testejä, jotka mahdollistavat testattavien kehityksen säännöllisen seurannan. Testien lisäksi osallistuja saa vinkkejä testattavien ominaisuuksien harjoitteluun.
Lisätietoja koulutuksesta löydät täältä.
Juhana Särkelä
Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija