Golden Spiritissä voi harrastaa myös paracheerleadingia – toiminta käynnistyi motivoituneiden seuratoimijoiden myötä
Kuukausi takaperin saimme nauttia Etelä-Korean talviparalympialaisissa upeiden urheilijoiden loistavista suorituksista. Paralympialaisissa kilpailevat urheilijat ovat urheilun huippuja, mutta kaiken takana on ollut mahdollisuus ylipäätänsä harrastaa omaa lajiaan. Helsinkiläinen Golden Spirit (GS) on kilpacheerleadingiin erikoistunut urheiluseura, joka on ottanut askeleen eteenpäin perustamalla paracheer-joukkueen 9–19-vuotiaille vammaisille tai erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
Idea joukkueesta syntyi hiljalleen muutaman innostuneen seuratoimijan toimesta. Lisätietoa hankkiakseen, nykyisen paracheer-joukkueen valmentajana, Sanna Riski osallistui Suomen Cheerleadingliiton ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n yhteistyössä järjestämään koulutukseen soveltavasta liikunnasta. Koulutuksen myötä into ja rohkeus vain kasvoi.
Asia kulki käsikädessä seuran vision kanssa, minkä mukaan GS tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden kehittyä liikkuvasta lapsesta aina kansainvälisen tason urheilijaksi, valmentajaksi tai seuratoimijaksi.
- Päätöksen vahvistuttua aloitimme toiminnan etsimällä tukiurheilijoita joukkueeseen, mikä olikin helppo juttu. Toimintaan lähti heti mukaan SM-tason urheilijoita seuramme Enkelit-edustusjoukkueesta. Toiminta käynnistyi syksyllä 2017 ja nyt Cupids-joukkueessa on neljä paraurheilijaa ja viisi tukiurheilijaa, kertoo Riski.
Tukiurheilijat ovat mielellään mukana toiminnassa
Riskin puheesta kuulee, että hän on ylpeä joukkueensa toiminnasta ja onnistuneesta integraatiosta. Seurassa kannustetaan muitakin urheiluseuroja lähtemään mukaan vastaavaan toimintaan. Alkuun päästäkseen kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi toiseen seuraan, jossa on toimintaa vammaisille tai erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
- Mielestäni urheilijoiden integraatio toimii lajissamme todella hyvin. Tukiurheilijamme ovat lajin ammattilaisia, joiden opissa paraurheilijat pääsevät kehittämään omia taitojaan ja saavat kannustusta omaan tekemiseensä. On ollut hienoa huomata, kuinka nopeasti urheilijamme ovat kehittyneet ensimmäisistä treeneistä. Tämä on hieno laji, toteaa Riski.
Asiasta innostuneiden seuratoimijoiden myötä toiminta on helppo käynnistää. Tietoa ja tukea saa muun muassa VAU:sta.
- Innokkaita lapsia ja nuoria olisi varmasti tulossa seuratoimintaan mukaan, jos he tietäisivät, millaisia mahdollisuuksia heillä on tutustua eri lajeihin. Olemme käyneet esittelemässä paracheerleadingia muun muassa VAU:n tilaisuuksissa.
Lajin perustaitoja ja kisaelämyksiä
Energisen Cupidsin tavoitteena on oppia cheerleadingin perustaitoja. Kerran viikossa järjestettävissä harjoituksessa muistetaan pitää yllä hyvää fiilistä lajiharjoitteiden lisäksi. Joukkue on päässyt kokemaan myös yhdet pienet kilpailut. Valmentajan mukaan kansainvälisiin kilpailuihin joukkueella on vielä matkaa, mutta asiaa ei suljeta pois ajatuksista.
- Osallistuminen ensimmäisiin kilpailuihin oli niin valmentajalle kuin urheilijoillemme mahtava kokemus. Urheilijoista oli selvästi hienoa päästä esittämään oma ohjelma, jota olimme harjoitelleet pitkin syksyä. Kaikille osallistujille jaettiin mitali, joka lämmitti erityisesti joukkueemme paraurheilijoita – olihan tämä heille ensimmäinen laatuaan. Siihen oli hienoa päättää viime kausi, iloitsee Riski.
***
Paracheer on kilpacheerleadingin alalaji, jossa joukkueeseen kuuluu vammaisurheilijoiden lisäksi vammattomia tukiurheilijoita. Vammat voivat olla esimerkiksi liikunta- tai aistivammoja. Mukana voi olla myös nuoria, jotka käyttävät liikkumisen apuvälineitä esim. pyörätuolia. Paracheer-sarja oli ensimmäistä kertaa mukana cheerleadingin MM-kilpailuissa Orlandossa vuonna 2017.
Löydä oma seura -palvelusta voi hakea urheiluseuroja ja muita toimijoita, joilla on valmiuksia ottaa toimintaansa mukaan vammaisia tai tukea tarvitsevia harrastajia.
Kuva: Golden Spirit
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija