Tieto liikkumattomuuden kustannuksista korostaa liikunnan tärkeyttä
Vastikään julkistetun UKK-instituutin koordinoiman selvityksen mukaan liikkumattomuuden vuosittaiset yhteiskunnalliset kustannukset ovat useita miljardeja euroja ja ne kasvavat vuosittain väestön ikääntymisen ja sairastavuuden takia. Vähäisen fyysisen aktiivisuuden yhteyksiä sairauksista aiheutuneisiin tai muihin yhteiskunnallisiin kustannuksiin tunnetaan huonosti. Luotettava tutkimustieto on kuitenkin välttämätöntä yhteiskunnallisten toimien taustalla.
Tutkimuksessa kartoitettiin liikunta-, terveys- ja taloustieteellisen yhteistyön avulla terveyden kannalta liian vähäisen fyysisen aktiivisuuden, huonon kunnon ja runsaan
paikallaanolon yhteyttä yhteiskunnalle muodostuviin suoriin terveydenhuollon kustannuksiin ja tuottavuuskustannuksiin. Lisäksi selvitettiin lapsuuden ja nuoruuden liikunta-aktiivisuuden ja sen muutoksen yhteyttä koulutuspolun pituuteen tai työurien kehitykseen aikuisuudessa. Hankkeessa arvioitiin myös liikkumattomuuden osuutta sekä ikääntyneiden koti- ja laitoshoidon kustannuksiin että syrjäytymisen aiheuttamiin kustannuksiin ja sosiaalietuuksiin.
Tutkimuksen mukaan liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain:
- Terveydenhuollon ja tuottavuuden kustannuksia 1,5–4,4 miljardia euroa
- Ikääntyvän väestön koti- ja laitoshoidon kustannuksia 150 miljoonaa euroa
- Tuloverojen menetyksiä 1,4–2,8 miljardia euroa
- Työttömyysturvaetuuksien kustannuksia noin 30–60 miljoonaa euroa
- Syrjäytymisen kustannuksia vähintään 70 miljoonaa euroa
Vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset 3,2–7,5 miljardia euroa
Vaikka kaikkien edellä mainittujen kustannustenlaskennassa käytettäisiin pienimmän kustannusten laskennan mallia, päädytään 3,2 miljardin euron vuosittaisiin kustannuksiin ja
tuottavuuden menetyksiin. Lisäksi tulee muistaa, että Suomen terveydenhuollon suorien kustannusten on arvioitu kasvavan 29 prosenttia vuoteen 2030 ja 58 prosenttia vuoteen 2040 mennessä vuoden 2014 kustannuksiin verrattuna. Liikkumattomuuden yhteiskunnallisten kustannusten säästöpotentiaali on siis erittäin suuri.
Raportissa esitettyjen kustannusten lisäksi tutkijat tunnistivat myös muita liikkumattomuuden aiheuttamia yhteiskunnallisia kustannuksia, joihin tulee kiinnittää
erityistä huomiota tulevissa selvityksissä. Vaikuttavia ja kustannusvaikuttavia toimenpiteitä tulisi toteuttaa merkittävästi nykyistä enemmän liikkumattomuuden yhteiskunnallisten kustannusten aiheuttamiin riskiryhmiin, kuten elintapasairauksia omaaviin tai suuren riskin henkilöihin, syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin, kaiken ikäisiin huonon fyysisen kunnon omaaviin henkilöihin ja heikentyneen toimintakyvyn omaaviin ikääntyneisiin.
Liikkumattomuuden lasku kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset -raportin löydät kokonaisuudessaan täältä.
Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote.
Juhana Särkelä
Viestinnän ja markkinoinnin suunnittelija