Kirkkonummi-päivä keräsi paikalliset yhdistykset yhteen
Kirkkonummi-päivät on vuosittain pidettävä kunnan yhteinen tapahtuma, joka kokoaa eri toimijoita esittelemään toimintaansa kuntalaisille ja vierailijoille. Elokuussa järjestetty tapahtumatori täyttyi yhdistysten ja toimijoiden teltoista ja innosti paikalle yli 4 000 vierailijaa. Edellistä vuotta suuremman tapahtuman uutuutena oli mahdollisuus benjihyppyyn.
Suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi muodostunut järjestötoritapahtuma kokosi paikalle suuren joukon yhdistyksiä esittelemään toimintaansa. Toimintaa tukemassa oli myös useita eri yrityksiä mahdollistaakseen osaltaan toritapahtuman järjestämistä. Paikalla oli esittelijöitä muun muassa kulttuurin, liikunnan, terveystoimen ja politiikan parista.
- Päälavalla järjestetyt lajinäytökset ja toiminnan esittelyt olivat jälleen mahtavia yhdistysten laittaessaan parastaan. Esityksiä oli myös toimijoiden teltoilla, joissa torivieraat pääsivät helposti kontaktoimaan torilla toimivia tahoja. Tänä vuonna järjestötoritapahtumaan osallistui 75 eri toimijaa, joista yhdistyksiä oli 60. Yhdistystoimijoita oli paikalla yhteensä yli kaksisataa, iloitsee järjestötorin tapahtumasta vastannut Oiva Tyni (kuvassa).
Kirkkonummi-päivä on kunnan kulttuuritoimen koordinoima. Toritapahtumaa on aiempina vuosina järjestänyt kunnan kulttuuritoimi, mutta viisi vuotta sitten järjestelyvastuu siirrettiin yhdistyspuolelle. Edellisinä vuosina tapahtumaa järjesti karateseura Kibudo - nyt tapahtuman vetovastuu on Combolla.
Tapahtuman suunnittelu alkaa jo keväällä
Järjestötoritapahtuman suunnittelu käynnistetään aina Kirkkonummi-päivät-kokouksilla, joita vetää kunnan kulttuuritoimi. Kuukauden välein järjestettävissä yhteispalavereissa pääsee ääneen paikallisyhdistysten toimijat ideoineen.
- Kokouksissa voi esittää toiveet tapahtumaan liittyen sekä saada ohjeita, tietoja ja vinkkejä toiminnan järjestämiseen varsinaisessa tapahtumassa. Lisäksi kokouksissa jaetaan tietoa, kuka tekee ja mitä, kertoo Tyni.
Tapahtuman järjestäminen edellyttävät eri viranomaisten lupia. Tynin mukaan lupien hakuprosessi kannattaa aloittaa mahdollisimman pian ideoinnin jälkeen.
- Ilmoituksen tekeminen poliisin sähköisen ilmoitusjärjestelmään edellyttää yhdistystoimijalta tunnuksien hankkimista. Ilmoituksen tekemisen yhteydessä pitää olla tiedossa muun muassa järjestyksenvalvojien tarkat tiedot. Myös pelastuslaitokselle lähetettävät pelastussuunnitelmat ja riskianalyysit tulee huomioida.
Yllätyksiin kannattaa kuitenkin varautua.
- Tapahtumapäivä meni hyvin. Alkuun pientä säpinää toi vesisade, joka tuhrasi toripaikkojen merkintöjä. Myös toripaikkojen viime hetken muutokset aiheuttivat haastetta tiedotukseen. Halu on täyttää torialueet tasaisesti välttäen tyhjien paikkojen aiheuttamaa visuaalista efektiä, toteaa Tyni.
Tapahtumien järjestämisessä yhteistyö kannattaa
Tyni kannustaa yhteistyöhön vastaavia tilaisuuksia järjestettäessä. Yhdistysten välinen yhteistyö ja yhteinen tekeminen eri toimijoiden kesken on Tynin mukaan hyvä kokemus myös paikallistoiminnan kannalta.
- Kuntalaisten kuin ulkopaikkakuntalaisten torivieraiden kiertely yhdistysten yhteisessä omassa tapahtumassa saattaa jopa mahdollistaa yllättäviäkin yhteistyöalkuja, toteaa Tyni. Suosittelen yhdistyksiä kokeilemaan tapahtuman järjestämistä, jos sellainen on jäänyt kokematta. Tapahtumia toki riittää, mutta omasta kokemuksesta olen havainnut, että innovointia tapahtumateemoihin meillä suomalaisilla kyllä riittää.
Tyni haluaa kannustaa toimijoita yhteiseen tekemiseen.
- Ei muuta kuin rohkeasti tuumaamaan, millä teemoilla ja kenen kaikkien kanssa voisitte lähteä järjestämään kuntaa ja kaupunkilaisia ilahduttavia paikallistapahtumia.
Teksti: Oiva Tyni, puheenjohtaja, Combo ry
Kuva: Marjo Alste
Lisätietoja tapahtumasta: www.toritapahtumat.fi