Työnantajien liikuntaetujen kautta lisää aikuisliikkujia mukaan seuratoimintaan
Useat työnantajat tukevat työntekijöidensä omaehtoista liikkumista tarjoamalla liikuntaetuja työntekijöidensä käyttöön. Yhä useampi urheiluseura on ottanut käyttöönsä eri palveluntarjoajien liikuntaedut. Vuosi lähenee loppua, joten nyt kannattaa muistuttaa harrastajia liikuntaetujen käytöstä ja samalla markkinoida kevään harrastusmahdollisuuksista.
Simmis Wanda vastasi aikuisliikkujien toiveisiin ja nyt seurassa on mahdollisuus maksaa harrastusmaksut myös liikuntaeduilla. Etenkin vesijumppaajat ovat antaneet seuralle viestiä, etteivät lunastaisi kausipaikkaansa ilman liikuntaedun käyttömahdollisuutta. Tämä on hyvä tiedostaa seuroissa, joissa ei vielä ole mahdollisuutta maksaa liikuntaeduilla.
– Suurin kysyntä liikuntaetujen käyttömahdollisuuksista on tullut vesijumppaajien keskuudesta. Kyseiset jumpat on aiemmin hoidettu Vantaan kaupungin taholta ja uimahalleissa on käynyt pitkään kaikki liikuntaedut maksuvälineinä, kertoo Simmis Wandan toiminnanjohtaja Taru Koivu.
Kartoituksen jälkeen seurassa päätettiin hyväksyä maksuvälineiksi ePassin, Smartumin, Edenredin ja Eazybreakin mobiilimaksut sekä liikunta- ja kulttuurisetelit. Kyseisiin liikuntaetujen tarjoajiin päädyttiin, koska ne ovat olleet asiakkaiden puolelta kysytyimmät vaihtoehdot vuosien varrella. Koivun mukaan palveluntarjoajan valinta oli ehkä koko prosessin vaikein tehtävä.
– Olemme harkinneet liikuntaseteleitä useampaan otteeseen, mutta homma on aina kaatunut johonkin – milloin on ollut minimi-tilityseriä, milloin turhan korkeat palvelumaksut. Nyt valtaosa liikuntaetujen tarjoajista painottaa toimintaansa mobiilisovelluksiin. Näin palveluntarjoajalla ei tarvitse olla fyysistä kassaa, vaan maksun voi suorittaa verkossa. Meillä on käytössä myös Smartumin ja Edenredin paperiset setelit ja niiden osalta maksut ovat mahdollisia vain seuran toimiston aukioloaikoina tai erikseen sovittaessa, kertoo Koivu.
Seuran näkökulmasta liikuntaetujen käyttöönotto oli Koivun mukaan yksinkertaista. Palveluntarjoajaksi voi ilmoittautua maksutta ja suurimmaksi osaksi suoraan yhtiöiden verkkosivujen kautta. Liikuntaeduilla voi maksaa Simmis Wandan aikuisten uintikursseja, vesiliikunnan kausimaksuja ja aikuisten valmennusryhmien valmennusmaksuja. Seurassa halutaan lisää aikuisliikkujia mukaan seuran toimintaan ja tästäkin syystä heille tarjotaan eri mahdollisuuksia maksaa osallistumismaksuja.
– Aikuisten osuus seuran liikkujista on noin 20 prosenttia. Seuran valmennus- ja kurssimaksuista noin 1,5 prosenttia on maksettu liikuntaeduilla. Osuus on vielä melko pieni, mutta rahassa kohtuullinen summa. Maksuvälineiden tilityksistä peritään palvelumaksu, joka vaihtelee hieman palveluntarjoajista ja palvelumuodosta riippuen, eli tehdäänkö maksu mobiilisti vai liikuntasetelillä. Laskimme, että seuran kannalta nämä eivät käytännössä eroa paljoakaan muista maksutavoista, joita meillä on käytössämme, esim. Paytrail ja verkkomaksut, toteaa Koivu.
Simmis Wanda oli mukana ESLUn vuosina 2018–2019 toteutetussa Urheiluseurat vuorotyöläisten liikuttajina -hankkeessa. Hankkeessa mukana olevat seurat pohtivat ESLUn johdolla esimerkiksi, miten ottaa huomioon seurojen palveluissa myös vuorotyötä tekevät aikuisliikkujat. Yhtenä kimmokkeena nähtiin liikuntaetujen käyttöönotto maksuvälineenä.
– Hankkeen kautta saimme viestiä, että liikuntaetujen tarjoaminen koetaan tasapuoliseksi kaikille työntekijöille. Aiemmin yritykset tarjosivat enemmän omia harrastekerhoja, mutta osa työntekijöistä ei ole pystynyt osallistumaan liikuntahetkiin vuorotyön tai elämäntilanteensa vuoksi. Liikuntaetu mahdollistaa liikkumisen itselle sopivaan aikaan ja sopivalla tavalla. SiWassa olemme huomioineet tämän muutoksen ja ottaneet liikuntaedut maksutapavalikoimaan mukaan. Lisäksi tarjoamme toki edelleen myös räätälöityjä palveluita yritysten työhyvinvointi- ja virkistystoimintaan, kertoo Koivu.
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija