Valikko 1 / 2020

Fiksu seura -palkinnon voittajaksi ESLUn jäsenseura Golden Spirit

Olympiakomitean Fiksu seura -palkinnon on voittanut helsinkiläinen cheerleadingseura Golden Spirit. Kannustuspalkinto on 2 000 euron suuruinen. Olympiakomitea luovutti palkinnon seuralle joulukuussa järjestetyissä Cheerleadingin SM-finaaleissa.

Fiksu seura -palkinnolla kannustetaan seuroja kokeilemaan ja kehittämään ympäristövastuullisia ja fiksuja toimintatapoja. Tarkoituksena on etsiä seuroissa toteutettavia toimintamalleja, jotka säästävät ympäristöä ja tekevät vastuullisuudesta helppoa seurojen arjessa. Vuoden palkintohakuun osallistui yhteensä 28 seuraa jakaen omia fiksuja käytäntöjään.

– Golden Spiritin ympäristövastuulliset käytännöt kohdistuvat seuran ydintoimintaan ja ovat helposti levitettävissä muihin seuroihin. Säännöllinen vapaaehtoisvoimin pyöritettävä kirpputori ja kilpailuasujen kierrätystoiminta ovat toimivia käytäntöjä, jotka ovat jalkautuneet osaksi seura-arkea. Lisäksi kaupunginosajoukkueiden perustaminen lähelle harrastajien koteja ja kouluja on oiva tapa yhdistää ympäristön säästäminen ja harrastamisen kynnyksen madaltaminen, Olympiakomitean ympäristövastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola pohjustaa valintaa.

– Urheiluseuroilla on iso mahdollisuus tehdä kestäviä, ympäristöystävällisiä valintoja. Meillä Golden Spiritissä tähän on tartuttu erityisesti varusteiden, seuran materiaalien ja treenipaikkojen sijaintien osalta. Esimerkiksi varusteissa urheilijoille kertyy usein monia seura- ja joukkuevarusteita harrastusvuosien myötä. Perustimme näytöksiemme yhteyteen seurakirpputorin, johon tarpeettomaksi jääneitä urheiluvarusteita voi jättää myyntiin – ja muut urheilijat voivat tehdä näistä löytöjä edullisesti! Palaute ja suosio on ollut ehdottoman positiivista. Myös esiintymisasut ovat aina seuramme omistuksessa, jolloin joukkueen uusille urheilijoille ei tarvitse ostaa uusia pukuja. Jokaisessa seurassa ja eri urheilulajissa löytyy tapoja säästää ympäristöä – näytetään yhdessä hyvää esimerkkiä nuorille ja otetaan vastuuta ympäristöstä, kommentoi Golden Spiritin puheenjohtaja Tiina Korvenoja.

Mukana laaja lajikirjo ja lukuisia fiksuja tapoja

Kilpailuun osallistui suuri lajikirjo, sillä hakijajoukko koostui yhteensä 17 eri lajin seuroista. Hakemuksista nousi esille, että yli lajirajojen seuroissa kiinnitetään huomiota erityisesti varusteisiin ja kierrättämiseen. Seurojen vaatekierrätyspisteet ja kirpputorit sosiaalisen median kanavissa ovat suosittuja tapoja kierrättää treenivaatteita. Monessa seurassa on käytössä myös seuravaatteiden lainaamismahdollisuudet – esimerkiksi suunnistusseuroissa lainapaitasysteemi junioreille.

Ympäristövastuullisuus näkyy seurojen varustehankintapäätöksissä, vahvasti voimistelu- ja cheerleadingseurojen parissa. Peliasujen ja -varusteiden uusintatarpeet käydään tarkasti läpi ja vanhoja asuja pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Jopa käyttökelvottomia nyrkkeilyhanskoja kierrätetään rusettien ja korvakorujen materiaaliksi.

Liikenne on suurin ympäristövaikutusten aiheuttaja. Monet seurat kannustavat taittamaan treenimatkat kävellen tai pyöräillen autoilun sijaan. Kimppakyytejä koordinoidaan useissa seuroissa Whatsapp-ryhmien kautta. Yhteiskuljetuksista on saatu yhteinen fiksu toimintamalli, kun seuran järjestämät kuljetukset on kirjattu seuran matkustussääntöihin ja niiden hinta sisältyy kilpailumaksuun.

Olympiakomitea haluaa Fiksu seura -palkintohaulla innostaa urheiluseuroja kertomaan omista hyvistä ja ympäristövastuullisista toimintatavoistaan, jotta niitä saadaan jaettua koko seurakentän hyödynnettäväksi. Hyväksi todetut käytännöt kerätään ympäristövastuullisen seuratoiminnan työkalupakkiin, KEKE-koutsiin.

Lue lisää KEKE-koutsista Olympiakomitean sivuilta.

Lisätiedot:

Olympiakomitean ympäristövastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola, puh. 040 587 6650

Lähde: Olympiakomitea
Kuva: Pixabay