Urheiluyhteisö kannustaa raportoimaan häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä
Häirintä ja muu epäasiallinen käytös urheilussa on äärimmäisen vakava ja tuomittava asia. Lasten ja nuorten pitää saada harrastaa turvallisessa ilmapiirissä iloisesti, vailla pelkoa. Valitettavasti näin ei aina ole, vaan urheilussa tapahtuu myös epäasiallista käytöstä ja vakavia väärinkäytöksiä.
- Jokaisen seuratoimijan minimivelvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Tämän lisäksi eri tehtävissä vastuu on erilainen. Seurapäättäjien tulee huolehtia, että mahdollisiin rikkomuksiin on olemassa toimintamallit, jotka ovat kaikkien tiedossa. Seurassa tulee sopia yhteisistä säännöistä urheilijoiden, valmentajien ja vanhempien kesken myös epäasiallisen käyttäytymisen osalta, sanoo SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen.
Häirintävapaa urheilu -koulutus Helsingissä 2.4.2020
Häirintävapaa urheilu -koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäeettiseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.
Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle. Luodaan yhdessä ympäristö, jossa jokainen saa urheilla turvallisessa ympäristössä.
Koulutus on suunnattu urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille sekä valmentajille.
Häirintävapaa urheilu – ennaltaehkäisy ja tapauksiin puuttuminen urheiluseuroissa -koulutus järjestetään Helsingissä torstaina 2.4. klo 18.00–20.30. Lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittautuminen löytyy ESLUn tapahtumakalenterista.
Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Liikunnan aluejärjestöt, SUEK, Väestöliitto ja Olympiakomitea.
Jos koet häirintää tai epäasiallista käytöstä urheiluseurassa, toimi seuraavasti:
- Urheiluseurassa tapahtuva epäasiallinen käytös on tärkeää ilmoittaa seuran yhteyshenkilölle, turvalliselle aikuiselle, jotta seura voi puuttua epäasialliseen käytökseen.
- Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton, lajiliittojen, Olympiakomitean ja SUEKin yhteiseen Et ole yksin -palveluun. Palvelu tarjoaa maksutta tukea puhelimessa tai chatissa. Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat ja valmentajat sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset.
- SUEKin ILMO-palveluun voit ilmoittaa nimettömänä tai nimelläsi eettisestä rikkomuksesta urheilussa. Kaikki tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.
Urheiluseurat voivat kannustaa kertomiseen esimerkiksi keräämällä aktiivisesti palautetta urheilijoilta. Olympiakomitea on tehnyt vastuullisuustyötä lajiliittojen ja muiden urheiluyhteisön jäsenten kanssa jo vuosien ajan. Yhteisö on myös sopinut toimintaperiaatteista häirintätapauksissa.
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija