Fiksut toimintatavat jakoon – Fiksu seura -palkintoa voivat hakea kaikki urheiluseurat
Toimivat kimppakyydit, varustekierrätys, energiansäästö, kertakäyttökulttuurin hillitseminen, jätteiden vähentäminen ja lajittelu tai ympäristövastuulliset tapahtumat. Onko teidän seurassanne otettu käyttöön ympäristön kannalta jokin fiksu toimintatapa? Oivallisin toimintatapa tai tarina palkintaan 2 000 euron Fiksu seura -palkinnolla.
Kertokaa, miten seurassanne on toimittu aiemmin ja miten muutos fiksumpaan suuntaan saatiin toteutettua. Kyseessä voi olla iso tai pieni uudistus, tavallinen tai epätavallinen – tärkeintä on fiksuus ja toimivuus.
Fiksu seura -palkinnolla palkitaan seura, joka on ottanut käyttöön ympäristön kannalta fiksuja toimintatapoja. Oivallisin toimintatapa tai tarina palkitaan 2 000 euron kannustuspalkinnolla. Vaikka palkinto ei oman seuran kohdalle osuisikaan, niin fiksu toimintatapanne saa näkyvyyttä ja mahdollisuuden levitä laajasti seurakenttään.
Fiksu toimintatapa
- on seurassa käytössä tai vähintään kokeiltu ja hyväksi koettu
- parantaa seuratoiminnan ympäristövastuullisuutta tai pienentää ympäristövaikutuksia
- voi liittyä mihin tahansa seura-arkeen kytkeytyvään asiaan (esim. liikenne ja kulkutavat, varusteet, toimitilat ja välineet, tapahtumat, ruoka, jätteet ja kierrätys, viestintä)
Arvioinnissa painotetaan
- pysyvien toimintamallien kehittämistä, kohdistuen seuran arkeen ja ydintekemiseen
- monistettavuutta (samaa toimintamallia voisi levittää muihin seuroihin)
- hyötyä ympäristölle ja seuralle (tekee vastuullisuudesta helppoa)
- vaikuttavuutta (seurausta edellä mainituista)
Palkintoa voivat hakea kaikki urheiluseurat. Fiksu seura -palkinnon hakuaika on 28.9.–20.10.2020. Hakulomakkeeseen pääsee Olympiakomitean verkkosivuilta.
KEKE-koutsi: vinkit ympäristövastuulliseen seuratoimintaan
Olympiakomitea kokosi vuonna 2018 Sitran tukemana seurojen ympäristövastuullisia käytäntöjä. Hankkeen pohjalta syntyi KEKE-koutsi, seurojen kestävän kehityksen valmentaja. Fiksu seura -palkinnon avulla seuroja kannustetaan kokeilemaan ja kehittämään ympäristöä säästäviä ja fiksuja toimintatapoja. Samalla kerätään KEKE-koutsiin lisää ideoita ja vinkkejä, joita kannattaa levittää laajemminkin. Lisätietoja KEKE-koutsista Olympiakomitean sivuilta.
Rakennetaan yhdessä maailman ympäristövastuullisin seurakentällinen.
Lisätietoja antaa Karoliina Ketola Olympiakomiteasta.
Lähde: Olympiakomitea
Kuvituskuva: Pixabay
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija