#Pukukoppipuhe-kampanja kannustaa pysähtymään: Miten voin itse sanoillani olla mukana luomassa parempaa urheiluympäristöä?
SUEK:n vuonna 2020 julkaisema Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimus osoitti, että yleisin urheilussa tapahtuva häirinnän muoto on häiritsevä ja epäasiallinen puhe – niin sanottu pukukoppipuhe. Kokemukset häiritsevästä puheesta osoittavat, että muutokselle on tarvetta. On aika päivittää pukukoppipuhe 2020-luvulle.
Pukukopissa rakennetaan luottamusta
Koronapandemian jälkeinen aika on urheiluyhteisölle monella tapaa uusi alku, joka rohkaisee muutokseen. Jotta jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, on positiivisen puhekulttuurin rakentaminen tärkeää.
– Pukukoppipuhe-kampanjan avulla haluamme kannustaa urheiluyhteisöä pohtimaan omaa käyttäytymistä ja puhetyyliä. Toivomme laajasti yhteisöä mukaan keskusteluun siitä, miten pukukopissa ja muissa urheilun ympäristöissä rakennetaan luottamuksen ilmapiiriä, taustoittaa Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.
Parhaimmillaan hyvä ilmapiiri siivittää urheilijat parempiin suorituksiin sekä tarjoaa tukea ja kannustusta epäonnistumisen hetkinä. Pukukopissa ryhmän ja joukkueen kesken vaihdetaan usein myös urheilun ulkopuolisia kuulumisia.
– Pukukopissa ollaan usein sekä fyysisesti että henkisesti paljaana. Monet urheilijat kokevat pukukopin kaltaisten paikkojen olevan parhaita paikkoja jutella, purkaa pettymyksiä ja juhlia voittoja – vapaasti ja rohkeasti. Tällä vuorovaikutuksella rakennetaan luottamusta, Laine toteaa.
Luodaan urheiluyhteisöstä kaikille turvallinen paikka
Vaikka pukukopissa parhaimmillaan vahvistetaan ryhmän yhteenkuuluvuutta, on tämä myös paikka, jossa vitsit ja kommentit saattavat mennä yli. Harmittomaksi tarkoitettu heitto voi loukata jotakuta ja häiritsevien kommenttien aiheuttama paha olo heijastuu koko ilmapiiriin.
Epäasialliselle vitsailulle, vähättelylle ja seksuaalissävytteiselle vihjailulle ei pidä olla urheiluyhteisössä tilaa. Tätä puhekulttuuria #Pukukoppipuhe-kampanja haastaa ja rohkaisee kitkemään.
– Jokaisen on hyvä pysähtyä ja miettiä, millaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa. Ovatko vitsini hyväksyttäviä? Loukkaanko vahingossa? Kun pukukopissa – ja koko urheiluyhteisössä – voidaan hyvin, menestys seuraa perässä.
Yhteisöllisyys merkittävä urheilun voimavara
Muutoksen luominen ei kuitenkaan tarkoita, ettei pukukopissa ”saisi enää sanoa mitään”. Yhteisöllisyys on urheilun suuri voimavara. Sellaisena sen tulee säilyä myös tulevaisuudessa.
– Puheen tulee kuitenkin olla tyylikästä ja kunnioittavaa. Meidän tulee huomioida ihmisten monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo niin, että jokainen kokee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, Laine summaa.
Lataa Pukukoppipuhe-kampanjan materiaalit. Materiaalit on tarkoitettu avoimeen käyttöön.
Tutustu Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimukseen.
Et ole yksin -palvelu
Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa yhteyttä voivat ottaa nimettömästi urheilijat, urheilijan huoltajat, valmentajat sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden keskustella turvallisen ammattilaisen kanssa.
Klikkaa Et ole yksin -palvelun verkkosivulle.
Lähde: Olympiakomitea