Hyvoli käynnisti erityisryhmätoiminnan osana Harrastamisen Suomen mallia
Hyvinkään voimistelu ja liikunta Hyvoli ry:ssä oli jo pidemmän aikaa ollut ajatuksissa voimistelun erityisryhmätoiminnan aloittaminen. Resurssipula oli suurin syy siihen, että asia oli jäänyt vain puheiden asteelle, mutta syksyllä 2021 palaset loksahtivat kohdalleen.
Vuonna 2020 Hyvoli oli ilmoittautunut Suomen Paralympiakomitean koordinoiman Avoimet ovet -urheiluseurahankkeen pilottiseuraksi. Se toi vahvan selkänojan Hyvolin toimistolle sen suhteen, ettei erityisryhmätoimintaa täydy käynnistää täysin ummikkona.
– Tämä on pitkä hanke, joten voimme lähteä ihan alusta rakentamaan toimintaa, eikä ollut tiukkaa rajaa, että juuri tällä kaudella täytyy saada ryhmä kasaan. Toinen meitä helpottava asia hankkeessa oli, että sieltä kautta saatiin monen eri tahon tuki, ei tarvinnut lähteä yksin näitä asioita selvittämään, Hyvolin seuratyöntekijä Saila Rajala sanoo.
Alun perin Hyvolin oli tarkoitus perustaa avoin ryhmä iltatoimintana siten, että Hyvinkään kaupunki olisi myöntänyt toiminnalle avustuksen. Avustuksen saaminen jäi kuitenkin piippuun ja homma näytti viime keväänä kuihtuvan kasaan.
– Sitten Etelä-Suomen Liikunnasta ja Urheilusta (ESLU) oltiin kaupungin liikuntatoimeen yhteydessä, ja he miettivät vielä ratkaisua, miten ryhmä saataisiin käyntiin. He keksivät, että tämä voitaisiin kytkeä Harrastamisen Suomen malliin ja sitä kautta rahoitus saatiinkin järjestymään, Rajala kertaa.
Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima hanke, jossa mahdollistetaan jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Ministeriö jakaa avustuksia hankkeille, joissa harrastustoimintaa tuodaan tavalla tai toisella koulupäivän kylkeen.
Hyvinkään tapauksessa yhteistyökuviossa mukana ovat Hyvoli ja Hakalantalon koulu, jossa toimii useampi erityisluokka. Näiden pidennetyn oppivelvollisuuden (POV) luokkien iltapäiväkerhotoimintaan liitettiin syksystä 2021 lähtien kerran viikossa järjestettävä voimistelukerho.
– Koulun toive oli, että ryhmiä ei sekoiteta koronan takia, joten siihen on kehitetty kiertosysteemi, jossa ryhmät vuorottelevat viikoittain meidän kerhossamme siten, että samalla ryhmällä on voimistelua aina muutaman viikon välein, Rajala selvittää.
Kerhon ohjaajana toimii Hyvolin joukkuevoimistelun vastuuvalmentaja Emilia Rantsi, jolla on erinomaisen soveltuva tausta työhön.
– Olen ensinnäkin seuran päätoiminen työntekijä, joten minulla on mahdollisuus pitää päiväsaikaan tätä kerhoa, kun valmennustuntini ovat iltaisin, Rantsi aloittaa.
– Lisäksi minulla on vuosien kokemus koulukäynninohjaajan työstä ajalta ennen kuin siirryin seuralle töihin. Olen itse asiassa ollut vuoden jopa tässä kyseisessä koulussa töissä, joten löytyy taustaa myös erityislasten kanssa työskentelystä, hän jatkaa.
Rantsi on saanut arvokkaita vinkkejä myös hyvältä ystävältään, pitkään kehitysvammaisten Special Olympics -rytmistä voimistelua valmentaneelta Mari Mieskoselta.
Syksyn 2021 ensimmäiset kokemukset iltapäiväkerhoryhmien ohjaamisesta ovat positiivisia.
– Siitä on sen verran kauan aikaa, kun olin töissä erityislasten parissa, että ei ollut muistikuvia, miten hyvin heillä yleisesti on motoriset taidot hallussa. Tämä on ollut positiivinen yllätys, on oikeasti aika ketteriäkin lapsia ja ennen kaikkea he uskaltavat ihanan reippaasti tehdä, vaikka eivät etukäteen tiedä, onnistuvatko, Rantsi sanoo.
Hyvolissa uskotaan, että iltapäiväkerhotoiminta on hyvä ensimmäinen askel seuran erityisryhmätoiminnassa.
– Monen seuran ongelma tuntuu olevan, että mistä löytää harrastajia erityisryhmään. Kouluyhteistyön kautta saamme valmiiksi harrastajia ja heistä ehkä osa olisi valmis jatkossa harrastamaan voimistelua myös ilta-aikaan ja ottaisivat kavereitakin mukaan, Saila Rajala toteaa.
– Ajatus on, että laajennamme toimintaa mahdollisesti jo ensi kaudeksi niin, että meillä olisi oma erityisryhmä, johon kuka tahansa voi osallistua, hän jatkaa.
Teksti: Artikkeli on julkaistu alun perin Suomen Paralympiakomitean Valtti-ohjelman urheiluseurakäsikirjassa.