Seniorit mukaan urheiluseuraan
Kevään aikana Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuuteen osallistuneet urheiluseurat ja järjestöt suunnittelivat ja kehittivät toimintaansa uutta palvelua tai tuotetta ikääntyville. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn alueelta kahdeksan järjestöä ryhtyi tuumasta toimeen ja pian paikallistasolla lanseerataan työn tuloksia.
Terveyttä edistävän liikunnan merkityksestä on tärkeää puhua kaikkien ikäryhmien kohdalla – myös iäkkäiden. Liikunta säilyttää ja parantaa lihasvoimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja kävelykykyä sekä vahvistaa mielen hyvinvointia ja toimintakykyä. Iäkkäiden liikuttamien voidaan nähdä myös yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävänä.
- Tein koulutuksen innoittamana soittokierroksen alueemme kuntiin, minkä pohjalta voin todeta, että seurojen potentiaalia ikääntyneiden näkökulmasta ei ole täysimääräisesti hyödynnetty. Seurojen toiminnoilla voidaan luontevasti ylläpitää ikääntyneiden toimintakykyä fyysistä aktiivisuutta tukemalla, mutta ennen kaikkea seurat tarjoavat mielestäni oivan alustan yhteisöllisyydelle ja osallisuudelle ja arjen mielekkyydelle, sanoo ESLUn aikuisliikunnan kehittäjä Merja Palkama.
Tietoa ja tukea uuden toiminnan ja palvelun tuotteistamiseen
Seniorit urheiluseuraan -koulutuskokonaisuus oli ESLUlle uudentyyppinen kokeilu, joka rakentui työpajoista sekä ennakko- ja välitehtävistä. Palkama ilahtui seurojen innosta lähteä mukaan koulutuksen, vaikka koulutuksen välitehtävät teettivät työtä.
- Erilaisia seuroja edustavien osallistujien välinen vuoropuhelu on aina isossa roolissa ESLUn koulutuksissa, niin myös nyt. Tämän ohella koulutuksen punaisena lankana kulki palvelumuotoilun maailmasta napattu lähestymistapa asiakasymmärryksen lisäämiseen sekä oman toiminta-alueen ja tuotteen analysointiin. Tehtävien avulla haettiin rohkeutta kohdentaa toimintaa, jolloin toiminnan sisällöt ja keinot tavoittaa uusia liikkujia selkeytyvät. Tämä auttaa myös omien resurssien huomioimisessa. Ikääntyneet on laaja ja heterogeeninen joukko, joten koen kohderyhmän rajauksen tärkeäksi seuran ja osallistujien näkökulmasta. Koulutuksen aikana kannustimme seuroja käymään myös sisäistä keskustelua ja kehitystyöstä työpajojen välissä, kertoo Palkama.
ESLU oli kokonaisuudesta vetovastuussa, mutta asiantuntijuutta ja näkemyksiä saatiin myös Keski-Suomen Liikunnan Jyrki Saarelalta ja Ikäinstituutin Saila Hänniseltä.
- Uutta koulutusta suunnitellaan ESLUn koulutusvalikoimaan. Suunnittelun pohjalla huomioidaan koulutuspalautteita ja oppeja kevään varrelta, kertoo Palkama.
Liikuntaa, joka vastaa senioreiden tarpeita ja mahdollisuuksia
Ikääntyneille suunnatuissa palvelukuvauksissa nousivat esille muun muassa ryhmän ja yhteisöllisyyden merkitys sekä helposti lähestyttävä toiminta. Lisäksi suunnitelmissa korostui toimintakykyä parantavat elementit esimerkiksi tasapaino, lihasvoima sekä ajatus siitä, että jokaisella on lupa kuunnella omia voimavarojaan. Eräs seura oli myös ideoinut, miten ikäihmiset voivat osallistua seuran muuhun toimintaa, jos kyseisen palvelu ei tuntunut omalta.
Tuusulan Nyrkkeilyseura (TuusNy) lähti hakemaan kokonaisuudesta sysäystä oman idean käytäntöönpanoon. Seurassa oli suunniteltu pitkään ikäihmisille suunnattua omaa ryhmää, mutta toteutus oli jäänyt muiden juoksevien asioiden jalkoihin.
- Seurallamme on oma hyvin varusteltu tila, joka on päivisin suurimmaksi osaksi tyhjillään. Lisäksi on ohjaaja, joka pystyy päivätöidensä ohessa ohjaamaan liikuntatunteja arkena päiväsaikaan. Näiden resurssien hyödyntäminen ikäihmisille kohdennettuun liikuntaan on melkein itsestään selvä valinta. Uskoisin, että ikääntyneille kynnys tulla kuntonyrkkeilyharrastuksen pariin madaltuu, kun on tarjolla vertaisryhmä, kertoo seuran aikuisten nyrkkeilykoulusta vastaava Eeva Hyttinen.
Hyttisen mukaan koulutuksen aikana oli mielenkiintoista kuulla muiden seurojen suunnitelmia. Yhteisistä keskusteluista sai hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja toteutukseen. Hänen mielestään parasta antia oli oivallus siitä, että motiivit ryhmäliikuntaan osallistumiselle ovat monipuolisempia kuin vain itse liikuntasuoritus ja kunnon koheneminen.
- Olemme suunnitelman suhteen melko valmiita, enää toteutusta vailla. Kesän aikana mainostamme syyskuussa alkavaa uutta senioriryhmäämme. Toivomme, että tavoitamme kohderyhmän ja pääsemme aloittamaan toiminnan innokkaiden kuntoilijoiden kanssa syksyllä ilman koronarajoitteita, iloitsee Hyttinen.
Mukana Seniorit mukaan urheiluseuraan -koulutuskokonaisuudessa olivat Helsingin Bowlingliitto, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset, Mäntsälän Voimistelijat, Helsingin Miekkailijat, Nurmijärven Jalkapalloseura, Tuusulan Nyrkkeilyseura, Rekolan Raikas ja Salibandyseuran Vantaa.
Lisätietoja antaa Merja Palkama, puh. 040 595 4195
Palautteita kokonaisuudesta:
”Tieto-osuudet esimerkiksi senioreista kohderyhmänä ja asiakkaina sekä vinkit markkinointiin olivat todella hyödyllisiä. Myös toisten seurojen ideat ja ajatukset olivat tosi mielenkiintoisia, ja niistä syntyi itsellekin taas uusia ajatuksia ja kehittämisideoita.”
”Seurat, joista oli osallistujia, olivat eri lajien edustajia ja siten tietoisuus seurojen toiminnasta lisääntyi.”
”Parasta oli ajatustenvaihto muiden seurojen edustajien kanssa. Tiivis, hyvä ja kattava sisältö koulutuksen vetäjiltä.”
”Erilaiset seurojen konseptiaihiot senioreille oli parasta kokonaisuudessa.”
Kuva: Pexels
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija