”Koen onnistumisen tunteita, kun lapsi oppii uutta ja näen ilon silmissä”
Osaava ohjaaja osaa huomioida toimintaan osallistuvien lasten ja nuorten tarpeet sekä innostaa heitä liikkeelle. Ohjaajan osaaminen on myös liikunnallisen harrastamisen näkökulmasta merkittävässä roolissa.
Koulutetut ohjaajat tukevat seuratoiminnan laatua ja turvallisuutta. Ohjaajien ja valmentajien koulutuspolun alkuun soveltuvissa Lasten Liike -ohjaajakoulutuksissa painottuvat kaikille avoimen ja innostavan liikunnallisen harrastustoiminnan suunnittelu ja ohjaaminen. Tämän jälkeen valmentajan polkua on hyvä jatkaa Tason 1 valmentajakoulutuksissa.
– Kouluttajana on ollut hieno huomata, miten nuoret ja aloittelevat ohjaajat ovat osanneet pohtia Lasten liike -koulutuksissa omaa ohjaajuuttaan ja myös, missä asioissa olisi hyvä vielä kehittyä. Monet koulutuksiin osallistuneista nuorista ovat itse aktiiviurheilijoita ja taitavia omassa lajissaan. Ohjaamisessa ja valmentamisessa tarvitaan kuitenkin myös valmiuksia ohjaamiseen. Eräs koulutettava kertoi huomanneensa, ettei ohjaaminen niin helppoa olekaan, toteaa ESLUn lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Sari Lähdesmäki.
Lähdesmäen mukaan varsinkin harrastustoiminnan ohjaamisessa on ilo ja innostus sekä yhdessä tekeminen tärkeässä roolissa.
Osallistujien pohdintoja ohjaamisesta Lasten Liike -ohjaajakoulutuksen jälkeen
– Mielestäni oma ryhmän ohjaamiseni on mennyt koulutuksen jälkeen paljon eteenpäin, sillä sain erilaisia vinkkejä ja malleja, joiden mukaan toimia ryhmän kanssa. Lasten fiilis esimerkiksi yhteisten pelisääntöjen tekemisen jälkeen oli hyvä ja kaikki lapset olivat samaa mieltä, että kaikki otetaan mukaan ja kaikki on tullut pitämään kivaa yhteisessä harrastuksessa.
– Ensi tunnilla keskityn paremmin antamaan ohjeet lapsille, ettei tulisi turhaa odottelua.
– Opin ettei aikataulujen tarvitse olla niin tarkkoja, vaan tärkeämpää on, että mahdollisimman moni innostuu ja että kaikilla on kivaa.
– Voisin mennä rohkeasti tilanteisiin ja tarttua pieniinkin mahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti. Minun pitäisi yksinkertaisesti viettää enemmän aikaa työskennellen lasten parissa ja tehdä huomioita, millainen käytös ja opetustyyli vetoaa heihin ja ansaitsee luottamuksen.
– Annan palautteen positiivisen asian kautta, usein kehun ensin ja lisään perään kehityksen kohteen.
– Uskallan olla oma itseni ja otan jokaisen lapsen huomioon. Pyrin joka tunti antamaan vähintään yhden henkilökohtaisen neuvon joka lapselle.
Missä asioissa voin kehittyä ohjaajana?
– Voisin olla vielä positiivisempi ja miettiä jo ennen seuraavan leikin/harjoitteen ohjaamista, kuinka neuvon asian lapsille.
– Seuraavalla tunnilla keskityn selkeiden ohjeiden antoon sekä positiivisuuden lisäämiseen. Toivon myös lapsilta rohkeutta uusiin harjoitteisiin.
– Voisin yhä parantaa ohjeiden selkeyttä ja ilmaista pyyntöni/ohjeet lyhyemmin, jotta ne ovat selkeämpiä lapsille eikä harjoituksissa kuluisi siihen liikaa aikaa.
– Haluan olla luokanopettaja aikuisena, sekä lapsien kasvattaminen ja uuden oppiminen on ollut minulle jo nuorena tärkeää ja hauskaa. Liikkuminen on minusta myös lapsien kannalta tärkeää terveyden ja kavereiden löytämisen takia.
Lasten Liike on lupaus laadusta
Laatulupaus on nimensä mukaisesti lupaus lapsille ja perheille muun muassa koulutetusta ohjaajasta, lasten toiveiden kuuntelemisesta ja saavutettavasta toiminnasta. Laatulupaukseen sitoutuminen tarkoittaa, että järjestäjätahot myös sitoutuvat siihen. Jokaisen Lasten Liike -toimintaa ohjaavan on osallistuttava esimerkiksi liikunnan aluejärjestön järjestämään Lasten Liike -ohjaajakoulutukseen.
Lasten Liikkeen logo toimii harrastuksen laatumerkkinä. Se auttaa järjestäjiä kertomaan millaisesta toiminnasta on kyse ja perheitä löytämään lapselleen sopivan harrastusryhmän.
Lasten Liike on merkki monipuolisesta, laadukkaasta ja edullisesta harrastustoiminnasta, johon kaikki ovat tervetulleita. Lasten Liike -laatumerkki on kaikkien harrastustoimintaa järjestävien tahojen käytössä silloin, kun toiminnassa
- sitoudutaan Lasten Liikkeen laatulupaukseen,
- ohjaajat ovat osallistuneet Lasten Liike -koulutukseen ja
- Lasten Liikkeen tunnus näkyy lapsille ja perheille.
ESLU järjestää Lasten liike -ohjaajakoulutuksia
ESLUn syksyn koulutuskalenteriin on lisätty Lasten Liike -ohjaajakoulutukset sekä aloitteleville että kokeneille ohjaajille.
Lisätietoja koulutuksista löydät tapahtumakalenteristamme:
- Aloittelevien ohjaajien Lasten liike -ohjaajakoulutus järjestetään 5.10.2022
- Kokeneiden ohjaajien Lasten liike -ohjaajakoulutus 6.10.2022
Lähde: ESLUn koulutukseen osallistuneiden palautteet ja itsearviointitehtävät & Lasten Liike, Opas harrastustoiminnan toteuttajille, Ohjeita laadukkaiden ja saavutettavien liikuntaharrastusten järjestämiseen. Suomen Olympiakomitea, Liikunnan aluejärjestöt, Suomen Paralympiakomitea.
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija