Tunnetko jo Ahos-apurahan?
Ahos-apuraha on tarkoitettu uusien ideoiden hakemiseen ja vammaisten henkilöiden liikkumismahdollisuuksien kehittämiseen. Ahos-apurahaa voidaan myöntää vammaisurheilun ja -liikunnan parissa toimivalle tai aloittelevalle ohjaajalle, valmentajalle, kouluttajalle tai urheilijalle kotimaisiin tai ulkomaisiin opintoihin. Opintojen tai koulutustilaisuuden tulee liittyä vammaisurheiluun tai -liikuntaan.
Osaamisen kehittämiseen jaettavia apurahoja myönnetään kahdesti vuodessa. Syksyn haku lokakuun loppuun mennessä.
Ahos-apurahaa voivat hakea esimerkiksi valmentajat, ohjaajat, yhdistys- ja seuratoimijat tai kouluttajat, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan vammaisurheilun ja -liikunnan teemoissa. Ryhmähakemus on suositeltava, jos useampi henkilö hakee apurahaa samaan käyttökohteeseen. Ryhmähaussa on nimettävä yksi henkilö haun koordinoijaksi/yhteyshenkilöksi.
Ahos-apuraha ei ole tarkoitettu urheilijoiden omaan valmentautumiseen tai omaan liikunnan harrastamiseen.
Etusijalla ovat hakijat
- joilla itsellään on liikkumis- ja/tai toimimiseste tai jokin pitkäaikaissairaus
- jotka pystyvät hyödyntämään saamaansa koulutusta mahdollisimman konkreettisesti liikunnan ohjaamisessa, valmentamisessa jne.
- jotka eivät sosiaalisista ja/tai taloudellisista syistä ilman apurahaa pystyisi osallistumaan koulutukseen
- jotka eivät ole saaneet Ahos-säätiöltä apurahaa aikaisemmin tai joilla edellisistä apurahalla rahoitetuista opinnoista on kulunut pidempi aika (vähintään kuitenkin kaksi vuotta)
Hakuajat ja -menettely
Ahos-apurahan haku on kaksi kertaa vuodessa: helmi- ja lokakuun lopussa. Ahos-apurahaa tulee hakea hyvissä ajoin niin, että hakija ehtii saamaan päätöksen apurahasta ennen koulutuksen tai opintomatkan toteutumista.
Paralympiakomitea vastaanottaa hakemukset, tekee esityksen ja Ahos-säätiö päättää tuista. Hakijan omavastuu on 20 prosenttia haetusta summasta. Ahos-säätiön päätökset tuen saajista toimitetaan Paralympiakomitealle noin kuuden (6) viikon sisällä hakuajan päättymisestä (huhti- ja joulukuun puolivälissä).
Esimerkkejä myönnetyistä apurahoista:
- sähköpyörätuolisalibandyn luokittelijakoulutus
- pöytätenniksen huoltaja-/teippauskoulutus
- pyörätuolirugbyn rekrytointi- ja leirin järjestämiskoulutus
- Special Olympics MATP-ohjaajakoulutus, vammaisratsastuksen esteettömyysideoiden hakumatka
- SOLIAn vertaisohjaajien koulutusmatka
Ahos-apurahaa hallinnoivat Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Punaisen Ristin Ahos-säätiö.
Lue lisää Paralympiakomitean sivuilta.
Lähde: Paralympiakomitea
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija