Arla on Suomen Aktiivisin työpaikka
Arla valittiin koko Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi Urheilugaalassa Helsingissä 12. tammikuuta. Valinnan takana ovat Liikunnan aluejärjestöjen ja Suomen Olympiakomitean asiantuntijat. Kilpailuun osallistuminen edellyttää Suomen Aktiivisin Työpaikka (SAT) -kartoituksen tekoa, määriteltyä pistemäärää ja analysointia, joita ESLU ja muut Liikunnan aluejärjestöt tekevät.
Arlan 400 hengen yrityksessä henkilöstöliikunta on kiinteä osa työhyvinvoinnin ja henkilöstöhallinnon kokonaisuutta. Erityisesti tukitoimet työmatkaliikkumiseen sekä työpäivän aikaiseen liikkumiseen ovat erinomaisella tasolla. Myös vuorotyötä tekeville on järjestetty liikuntamahdollisuuksia sekä ennen työpäivää että sen jälkeen. Arlan henkilökunnan osallistumisaste erilaisiin liikuntaryhmiin ja -kampanjoihin on poikkeuksellisen korkea. Työntekijöiden liikunnallista elämäntapaa tukevat myös tiivis työterveyshuollon yhteistyö sekä tavoittava hyvinvointiviestintä.
– Voitto on meille valtavan suuri ilonaihe ja tunnustus henkilöstömme sitoutumisesta oman hyvinvointinsa ylläpitämiseen. Olo valinnasta on onnellisen häkeltynyt, iloitsee henkilöstöjohtaja Maija Tantere Arla Oy:stä.
Liikunnallista arkea ja kokonaisvaltaista hyvinvointia
Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu on kartoitustyökalu yrityksen työhyvinvointi- ja liikuntatoiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Arlalla tehdään vuosittain henkilöstöliikunnan suunnitelma ja tarkastellaan eri toimenpiteiden vaikuttavuutta.
– Vuonna 2022 pääpaino oli kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, johon liikunnan lisäksi kuuluvat tärkeänä osana riittävä uni ja palautuminen sekä ravitsemus. Tänä vuonna nostamme esiin mielen hyvinvointia, jossa myös liikunnalla on tärkeä rooli, Tantere kertoo.
Sipoon meijerin toimitilat tukevat liikunnallista arkea. Henkilöstön käytössä on kuntosali ja uima-allas, ja lisäksi pukuhuoneiden yhteydessä olevat suihku- ja saunatilat mahdollistavat työmatkaliikkumisen esimerkiksi pyörällä.
– Meillä on myös viikoittainen sählyvuoro. Olemme olleet mukana juoksutapahtumissa ja viime kesänä järjestimme ensimmäisen golftapahtuman henkilöstölle. Tällä hetkellä suunnitteilla on osallistuminen Vantaan Maratoniin syksyllä, Tantere kuvailee.
Staattista toimistotyötä tasapainottamaan on mahdollista käyttää ergonomisia välineitä, kuten istuinpalloja, aktivointilautoja ja kävelymattoja. Tuotantotehtävissä ja logistiikassa taas kertyy päivän aikana helposti jopa 10 000 askelta, joten tauoilla voivat puolestaan korostua lepo ja venyttely.
Työkaverit kannustavat toisiaan liikkumaan
Liikunta lisää ja ylläpitää työkykyä sekä auttaa työstä palautumisessa. Hyvää terveyskunto auttaa jaksamaan ja selviytymään myös arjen haasteista.
– Haluamme olla tukemassa työn ja vapaa-ajan tasapainoa, jotta henkilöstömme jaksaa viettää aktiivista arkea myös työpäivän jälkeen.
Arlalla erilaiset tempaukset keräävät mukaan runsaasti liikunnasta kiinnostuneita.
– Työkaverit kannustavat toisiaan liikkumaan, sopivat kuntosalitreenejä ja suunnittelevat erilaisiin liikuntatapahtumiin osallistumista ihan omatoimisestikin, Tantere kiittelee.
SAT-kartoituksesta ja analysoinnista voi tiedustella ESLUn kunto- ja terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkamalta, puh. 044 901 9289.
Lähde: Urheilugaala, Arla Oy
Kuva: Urheilugaala/Janina Pitkänen