Valikko 7 / 2023

Helsingin Tarmo Nyrkkeily tähtää eläköityvien liikuttajaksi vapaaehtoisvoimin

Toivoisin, että jokainen liikunta- ja urheiluseura pohtisi omaa rooliaan eri-ikäisten liikuttajana ja oivaltaisi eläköityvien huikean potentiaalin oman seuran tulevaisuuden, elinvoimaisuuden sekä uusien harrastajien ja vapaaehtoistoimijoiden rekrytoinnin näkökulmasta. Mikäli seura kiinnostuu eläköityvien liikuttamisesta, löytyy aiheesta paljon tietoa ja käytännön esimerkkejä erilaisista seuroista ja lähtökohdista. Tarjolla on myös koulutuksia ja tukea esimerkiksi ESLUsta ja muista Liikunnan aluejärjestöistä.

Ikääntyminen ja väestörakenteen muutos tuodaan usein esille hyvin ongelmalähtöisesti. Harvemmin muistetaan, että eliniän piteneminen on tuonut hoivatarpeen kasvun ohella meille myös aktiivisia vuosia elinkaaremme keskelle. Kolmanneksi iäksi kutsutun elämän vaiheen pituus on keskimäärin kaksikymmentä vuotta ja sen myötä meillä on nyt aiempia sukupolvia vauraampi, yhä kasvava toimeliaiden eläkeläisten joukko, joka arvostaa hyvää terveyttä, ihmissuhteita ja kiinnostavia harrastuksia.

Yksi mielenkiintoinen seuraesimerkki ikääntyville suunnatun uuden toiminnan käynnistämisvaiheesta täysin vapaaehtoisvoimin on Helsingin Tarmon Nyrkkeilyjaoston Seniori-boxing. Sen on innovoinut vuonna 2021 seura-aktiivi Titta Päri, jonka mukaan kyse on yli 60-vuotiaille suunnatusta neljän kerran kuntonyrkkeilyn lyhytkurssista.

Kuntonyrkkeily on liikuntamuoto, joka tarjoaa yksilöllisesti, oman kuntotason ja mahdollisten rajoitteiden mukaan sovellettavia monipuolisia harjoitteita. Kuntonyrkkeily kehittää niin liikkuvuutta ja tasapainoa kuin lihaskuntoa ja kestävyyttä, eikä siinä ei ole suoraa kontaktia vastustajaan tai kilpailullisia tavoitteita.

– Kuntonyrkkeily myös vahvistaa minäpystyvyyden tunnetta, kertoo Päri, joka on itse harrastanut lajia pitkään ja haluaa levittää tietoa siitä yhä uusille kohderyhmille.

Päri on tutustunut kuntonyrkkeilyn terveysvaikutuksiin ja kertoo löytäneensä tutkimustuloksia, joilla jopa Parkinsonin taudin oireiden hallintaan on saatu hyviä tuloksia nyrkkeilyharjoitteilla.

– Laji on sopiva kaikenikäisille, mutta koen, että suurin haasteemme ikääntyvien mukaan innostamisessa kuntonyrkkeilyyn on edelleen mielikuva kontakteja sisältävästä kamppailulajista, Päri toteaa.

Koska ikääntyviä ei vielä ensimmäisenä vuonna saatu tulemaan nyrkkeilysalille Seniori-boxingin pariin, päätti Titta keväällä 2023 viedä kuntonyrkkeilyn ikääntyvien luokse. Hän otti yhteyttä paikallisiin eläkejärjestöihin, muun muassa eläkeläisten Helsingin aluejärjestöön, Vartiokylän eläkeläisten yhdistykseen sekä Eläkeliittoon, sekä jalkautui näiden organisaatioiden erilaisiin tapahtumiin ja ryhmiin kertomaan lajista ja esittelemään kuntonyrkkeilyä käytännössä.

Vastaanotto oli Pärin mukaan erittäin myönteinen. Hän koki tapahtumissa erityisen hienoksi myös yhteisen tekemisen, iloisuuden ja kohtaamiset iäkkäiden kanssa. Lajikokeilujen toteuttaminen oman salin ulkopuolella toi hyvää oppia ja ymmärrystä kohderyhmästä vetäjälleen sekä vahvisti käsitystä lajin soveltuvuudesta myös eläkeikäisenä aloittaville. Onnistumiseksi Päri kokee myös sen, että yksittäisiä lajista innostuneita hakeutui jo tänä keväänä oman paikkakuntansa kuntonyrkkeilytoimintaan mukaan. Laji sai näin uusia harrastajia!

Keväällä 2023 Päri huomasi ESLUn koulutuskalenterissa Liikunnan aluejärjestöjen toteuttaman valtakunnallisen koulutuksen, jossa osallistujat kehittivät palvelumuotoilun avulla omaa toimintaa tai uutta tuotetta joko työikäisille tai ikääntyneille. Koska kuntonyrkkeilytuokioiden toteuttaminen laadukkaasti seuralta jo onnistuu, ilmoittautui Päri mukaan koulutukseen toiveenaan saada ideoita erityisesti kohderyhmän tavoittamiseen ja innostamiseen.

Koulutus vastasi Pärin odotuksiin, laajensi entisestään hänen ymmärrystään kohderyhmästä, toi lisätietoa ikääntyneiden liikunnan laatusuosituksista sekä tarjosi mielenkiintoisia keskusteluja eri puolelta Suomea tulevien ja eri lajeja edustavien seuratoimijoiden kanssa. Vaikka palvelut olivat jokaisella erilaisia, oli kaikilla yhteinen tavoite: halu innostaa ikääntyviä mukaan seuratoimintaan.

Syksyllä 2023 Helsingin Tarmon on tarkoitus jälleen toteuttaa Seniori-boxing lyhytkurssi. Nyt markkinoinnissa ja myynnissä huomioidaan koulutuksesta saadut opit. Seura aikoo jatkaa lajin tunnettuuden lisäämistä ikääntyneiden parissa lajiesittelyjen muodossa sekä yhteistyötä eläkeläisjärjestöjen kanssa. Näistä yhden kanssa on jo keskusteltu säännöllisen toiminnan toteuttamisesta.

Uutena avauksena seura tekee yhteistyötä ESLUn kanssa ja pääsee esittelemään toimintaansa työyhteisöille, muun muassa Helsingin kaupungin henkilöstölle. Avukseen Päri on saanut seuran pitkäaikaisen seniorinyrkkeilijä Jussi Niinisen, joka on paitsi kokemusasiantuntija, myös henkilö, johon uudet harrastajat voivat samaistua. Päri uskoo tämän auttavan asian eteenpäin viemisessä. Pärin tavoite ensi syksylle on saada omalle salille perustettua vähintään viiden seniori-ikäisen kuntonyrkkeilyryhmä. Lisäksi jalkaudutaan ikäihmisten pariin ohjaamaan kuntonyrkkeilytunteja.

Helsingin Tarmon Nyrkkeilyjaoston ja Pärin aktiivinen toiminta on oiva esimerkki uuden kohderyhmän tavoittelusta, kun yhden tai muutaman vapaaehtoisen kiinnostus jotakin asiaa kohtaan herää ja seura tarjoaa toimintaympäristön toiminnan innovatiiviselle kokeilemiselle. Malli ei riskeeraa seuran perustoimintaa, vaikka aikaa, mielikuvitusta ja paljon työtä se toimijoilta toki vaatii. Yhdeksi isoksi haasteeksi nousee vapaaehtoisten jaksaminen, toiminnan henkilöityminen ja haavoittuvuus sekä toiminnan kuihtuminen ennen aikojaan. Toisaalta onnistuessaan se voi tuoda seuraan lähes kustannuksitta merkittävän uuden harrastajajoukon, josta ajan myötä kuoriutuu myös tekijöitä seura-arjen pyörittämiseen.

Uudet harrastajat kasvattavat myös seuran jäsen- ja osallistumismaksuista saatavia tuloja sekä avaa seuratoimintaan täysin uusia yhteistyömahdollisuuksia erilaisten organisaatioiden kanssa, kuten Helsingin Tarmon uudet kumppanuudet ovat osoittaneet. Vapaaehtoisresurssein työ on hidasta ja vie helposti useamman vuoden ennen mahdollista kukoistustaan.

Ikääntyneiden kanssa ei onneksi ole kuitenkaan hoppu. Heitä riittää nyt ja tulevina vuosina. Tämä on hienosti oivallettu myös Helsingin Tarmo Nyrkkeilyssä, jossa työtä tehdään rauhassa ja suunnitellusti, kuitenkin eteen tuleviin mahdollisuuksiin rohkeasti tarttuen.

ESLU järjestää Urheiluseurat eläköityvien liikuttajana -koulutuksen tänäkin syksynä 11.9.2023 alkaen. Lue lisää koulutuskokonaisuudesta ja ilmoittaudu mukaan ESLUn koulutuskalenterista.


Helsingin Tarmo ry on monipuolinen, kannustava ja jäsenistään huolta pitävä urheiluseura, jossa on mahdollista harrastaa kuntoliikuntaa ja kilpaurheilua eri ikä- ja taitotasoilla. Jäseniä seurassa on lähes 800 jakautuen kuuteen eri lajiin. Seuran lajijaostot ovat: judo-, nyrkkeily-, paini-, painonnosto-, voimanosto- sekä yleisurheilujaostot. Lajijaostot toimivat itsenäisesti ja vastaavat omista lajijärjestelyistään seuran tukemina. Helsingin Tarmo palkittiin vuoden 2020 helsinkiläisenä urheiluseurana. Lue lisätietoja seuran sivuilta.

Kuva: Titta Päri / Helsingin Tarmo

Merja Palkama

Terveysliikunnan kehittäjä