Valikko 10 / 2024
Kuvitettu kuva, jossa neljä hyppäävää hahmoa

Seurojen kurinpito ja ristiriitojen hallinta: ennakoiva valmistautuminen on avainasemassa

Vaikka kriisitilanteet ovat harvinaisia, valmistautumattomuus voi lamauttaa seuratoiminnan hetkellä, jolloin päätöksenteko ja rauhallisuus ovat elintärkeitä. Selkeä suunnitelma auttaa reagoimaan johdonmukaisesti ja oikeudenmukaisesti sekä varmistaa, että jokainen seurassa tietää toimintatavat ja vastuut. Säännöt, valmiit mallit ja eskalaatiopolut auttavat kriisin sattuessa.

Kriisi voi iskeä, kun sitä vähinten odottaa. Silloin on hyvä, että seuralla on asiakirjat ja dokumentit kunnossa, jotta niihin voi tukeutua. Paras tapa varautua kriiseihin on estää niiden syntymistä - siltikin kaikkia seuroja voi joskus kohdata kriisi.

– Yksi olennainen osa toimivaa kokonaisuutta on seuran säännöt. On tärkeää, että seuran säännöt ovat ajan tasalla ja niissä on otettu huomioon myös kurinpitomahdollisuudet. Tällöin ei jouduta tilanteeseen, jossa mahdollisesta epäasiallisesta tai muusta sääntöjen vastaisesta toiminnasta ei pystytä antamaan seuraamuksia, toteaa ESLUn seurakoordinaattori Henni Aro.

Kun valmistaudutaan erilaisiin skenaarioihin etukäteen, seuran yhteishenki ja luottamus vahvistuvat, ja samalla voidaan varmistaa, että kriisitilanteet eivät vaaranna pitkän aikavälin kehitystyötä. Ristiriitatilanteiden käsittelyssä urheiluseuroilla on keskeinen rooli rakentaa turvallinen ja avoin ilmapiiri, jossa jännitteet voidaan purkaa hallitusti. Seuran tulisi ennakoida, että konflikteja voi syntyä monenlaisista syistä, kuten pelaajien välisistä ristiriidoista, valmennuksen päätöksistä tai vanhempien näkemyseroista.

– Monessa seurassa on jo nimetty epäasiallisenkäytöksen yhdyshenkilö. Yhdyshenkilöillä pitää olla selkeät ohjeet ja toimintatavat työnsä tueksi, jolloin ristiriitatilanteiden ratkaiseminen ja selvittäminen olisi sujuvaa ja kaikille osapuolille toimivaa. Seurajohdon olisi hyvä olla tietoinen, miten tässä tärkeässä roolissa olevia henkilöitä pystytään tukemaan, toteaa Aro.

– Seuratoiminnassa yhtenä ongelmakohtana saattaa olla myös tilanteet, joissa haasteita tuottaa henkilöt, jotka eivät ole seuran jäseniä. Näissä tilanteissa on hyvä ymmärtää ja tiedostaa seuran mahdollisuudet puuttua toimintaan tai asettaa “rangaistuksia”, Aro lisää.

Valmiiksi mietitty eskalaatiopolku tukee seuraa asian käsittelyssä ja eteenpäin viemisessä. Selkeä prosessi, jossa ristiriitatilanteet käsitellään tasapuolisesti ja systemaattisesti, tukee molemminpuolista ymmärrystä. Lisäksi koulutettu henkilökunta varmistaa, että konflikteja voidaan ratkaista rakentavasti, säilyttäen keskinäinen kunnioitus ja luottamus.

ESLU kouluttaa

ESLU järjestää marraskuussa Seura-Akatemia-koulutuksen aiheella Haastavat tilanteet ja kurinpito urheiluseurassa. Koulutuksen asiantuntijoina toimivat ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro, Olympiakomitean lainsäädännön asiantuntija Petri Heikkinen, Suomen Työväen Urheiluliitosta viestintäkoordinaattori Aino Raiskinmäki. Koulutus järjestetään 13.11.2024 klo 18.00–21.00 Helsingissä. Tilaisuuden hinta on 60 euroa/osallistuja. ESLUn jäsenten kannattaa huomioida jäsenetu: Kaksi osallistujaa yhden hinnalla. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 8.11. mennessä ESLUn sivuilta.

Kuvituskuva: Pixabay