ESLUn jäsenseura Herttoniemen Toverit palkittiin vuoden Fiksu seura -palkinnolla – seurassa treeni- ja pelimatkat taitetaan yhdessä pyöräillen ja julkisia liikennevälineitä hyödyntäen
Herttoniemen Toverit palkittiin vuoden 2023 Fiksu seurana. Vuoden 2023 seurapalkinnon painotuksena oli energiansäästö. Seurassa ympäristöystävällisiä ratkaisuja toteutetaan erityisesti treeni- ja pelimatkoilla. Matkat taitetaan ensisijaisesti kimppapyöräillen tai julkisia liikennevälineitä hyödyntäen.
Herttoniemen Tovereiden junioripäällikön Matti Hirvosen mukaan seuran onnistuneet käytännöt ovat systemaattisen suunnittelun tulosta.
– Treeneihin tai peleihin kuljetaan pääsääntöisesti pyörällä tai yhdistämällä pyöräily julkisiin liikennevälineisiin. Olemme asettaneet ohjenuoraksi, että alle kahden kilometrin matkat kävellään, tätä pidemmät matkat pyöräillään ja mikäli matka ylittää viisi kilometriä, yhdistetään pyöräily esimerkiksi metroon tai bussiin, Hirvonen kuvaa.
Matkat taitetaan yhdessä kahden aikuisen kanssa. Mukana pyöräilevät sekä joukkueen apuvalmentajat että toimihenkilöt. Toiminnassa on mukana myös lasten huoltajia.
– Kuhunkin treeniin on määritelty vakiolähtöpaikka ja -aika. Reitti on suunniteltu niin, että pelaajat pääsevät liittymään myös matkan varrelta mukaan. Treenien päätyttyä pyöräillään samaa reittiä yhdessä takaisin.
Yksinkertaisilla ratkaisulla kohti ekologisempaa seura-arkea
Seuran treeni- ja pelimatkakäytännöt ovat asettuneet luontevasti osaksi seuran toimintaa. Ensimmäinen kimppapyöräily toteutettiin noin kaksi vuotta sitten. Tästä eteenpäin toimintaa on organisoitu suunnitelmallisemmin.
– Olemme jo vuosia kannustaneet pelaajiamme liikkumaan omin avuin tai julkisilla kulkuneuvoilla. Kokeilimme systeemiä ensin yhden joukkueen kanssa ja kokemukset kannustivat jatkamaan. Viimeisten kahden vuoden aikana matkustuskäytännöt ovat rullanneet seuramme arjessa organisoidusti. Haluamme toimia kestävästi ja vastuullisesti sekä samalla lisätä lasten liikkumisen määrää treenien ohella.
Kimppapyöräily nähdään seuran harrastajien keskuudessa mieluisaksi liikkumisen tavaksi. Toimintatapa on hitsannut joukkueita yhtään.
Kussakin joukkueessa on sovittu ennalta vastuutaho, joka vastaa treenimatkan viestinnästä ja pitää huolta siitä, että ilmoittautuneet löytävät tiensä mukaan joukkoon. Aikataulu ja reitti on ilmoitettu kullekin joukkueelle hyvissä ajoin ennalta.
– Vastuuhenkilömme vahvistavat reitin ja aikataulun vielä kertaalleen viimeistään muutamaa tuntia ennen lähtöä esimerkiksi joukkueen Whatsapp-ryhmässä. Varsinkin treeneihin pyöräilyn suhteen aikataulu ja reitti pysyvät yleensä aina samoina, mikä helpottaa osallistumista ja toteutusta, Hirvonen kuvaa.
Kiitosta on virinnyt sekä lapsilta että heidän huoltajiltaan. Toiminta on nähty mielekkäänä yhdessä tekemisenä ja se on helpottanut perheiden arjen aikataulutusta.
– Toive kimppapyöräilyn lisäämisestä on tullut pelaajiltamme. Matkat nähdään kivana sosiaalisena tapahtumana ja nämä hitsaavat myös joukkueita yhteen. Samalla tuetaan turvallisten liikennekäytäntöjen oppimista.
– Koen, että olemme jääneet tässä ainoastaan voitolle. Sekä pelaajat että vanhemmat näkevät järjestelyn toimivana. Kotijoukkojen puolesta kiitosta tulee erityisesti arjen aikataulurumban helpottumisen osalta. Toisaalta on ollut hieno osoittaa, että jo hyvin yksinkertaisilla ratkaisuilla olemme luoneet vastuullisen ja ekologisen toimintamallin osaksi seuramme arkea. Ennen kaikkea kimpassa kulkeminen varsinkin fillaroiden on ollut tosi hauskaa ja siksi sitä on jatkettu silloinkin, kun pelaajat jo iän ja taitojensa puolesta voisivat kulkea matkan itsenäisestikin, Hirvonen summaa.
Fiksu seura -palkinnolla palkitaan seura, joka on ottanut käyttöön ympäristön kannalta fiksuja toimintatapoja. Toimintatavat voivat liittyä esim. liikenteeseen, tapahtumiin, ravintoon, välineisiin, viestintään. Erityinen painotus vuoden 2024 Fiksu seura -ehdokkaiden arvioinnissa oli energiaa säästävillä toimilla.
Lähde: Olympiakomitea
Teksti: Aliisa Varuhin
Kuva: Olympiakomitea / Herttoniemen Toverit/Matti Hirvonen