Katja Arpalo: Lihasvoimin liikkeelle ja treeneihin – omatoiminen liikkuminen liikkumattomuuden ja ilmastokriisin ratkaisijoina
Missä liikut, kun ulkona on 50 astetta lämmintä? Onko lumilajeille olosuhteita vai onko lumi jotain, mitä muistellaan edellisiltä sukupolvilta säästyneistä kuvista? Pystytäänkö ulkona liikkumaan kesällä vai pitääkö pysytellä viileiksi ilmastoiduissa sisätiloissa? Vai olemmeko pystyneet hillitsemään ilmastonmuutoksen etenemistä? Viimeistä toivoo varmaan koko ihmiskunta, mutta silti joudumme keksimään keinoja kestävien arjen valintojen helpottamiseksi.
Tulevaisuuden maailma pitää pystyä kuvittelemaan, jotta sen pystyy rakentamaan. Näin totesi sosiologi Elise Boulding 1930-luvulla maailmansotien välissä rakentaessaan rauhan kulttuuria maailmaan. Tällä hetkellä elämme eräällä tavalla toisen rauhan rakentamisen aikaa ja paikkaa - nyt on pelastettava maapallo ihmisten aiheuttamalta ilmastonmuutokselta. Meidän ei tule jäädä miettimään lumetonta maailmaa, vaan omaa unelmayhteiskuntaa, ja toimia aktiivisesti sen eteen. Omien kestävien arkisten tekojen tekemisen on todettu auttavan myös ilmastoahdistukseen.
Aktiivista työtä kestävän kehityksen eteen
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry on kysynyt artikkelin aloituskysymyksen ensimmäisen kerran SuomiAreenan paneelissaan vuonna 2022. Vuonna 2001 perustettu LiiKe on ainutlaatuinen, liikuntaa päävälineenään käyttävä kehitysyhteistyöjärjestö. LiiKellä on käynnissä yhteensä neljä ulkoministeriön tukemaa hanketta Tansaniassa ja Zimbabwessa. Hankkeiden pääpaino on liikunta- ja terveyskasvatuksessa, tyttöjen koulunkäynnin edistämisessä sekä liikunnan opetuksen laadun kehittämisessä. Tämän lisäksi LiiKellä on globaalikasvatushanke Suomessa, jossa koulutetaan liikunta-alan ammattilaisia ja opiskelijoita kestävästä kehityksestä, globaaleista kehityskysymyksistä sekä niiden linkittymisestä liikuntaan ja urheiluun. Hankkeen maksuton ja kaikille avoin Kestävästi Liikkeelle! -verkkokurssi on opiskeltavissa LiiKen verkkosivuilla.
Lihasvoimin treeneihin – ilmastosyistä ja fyysisen kunnon kohotukseksi
Kevään 2024 ajan LiiKe järjestää tapahtumasarjan, jonka keskiössä on omatoiminen liikkuminen ja arkiliikunta. LIITU-tutkimuksen mukaan seuroissa harrastavien lasten ja nuorten fyysinen kunto on huonontunut, mikä mukailee fyysisen kunnon laskevaa trendiä väestötasolla yleensä. Seurat eivät pysty huolehtimaan terveyden kannalta riittävän liikkumisen määrästä, jos lapsen tai nuoren muu arkiaktiivisuus on minimissä. Liikettä tulisi siis lisätä, mutta miten?
Ratkaisuja webinaarista 5.4.
LiiKen järjestämässä Liikunnan, kehityksen ja rauhan päivän “Lihasvoimin liikkeelle – Arkiliikunta ja omatoiminen liikkuminen osana ilmasto- ja liikkumattomuuden kriisin ratkaisua” - webinaarissa 5.4.2024 pohditaan seurojen kanssa arkiaktiivisuuden lisäämisen keinoja. Webinaarissa on esillä JYP Junioreiden Viisaan liikkumisen hanke, jonka houkuttelemina kiekkojunnut testasivat treeneihin pyöräilyä. Paneelissa on esillä myös muita lajeja, joiden potentiaalia ei ole arkiliikkumisen yhteydessä ajateltu – skeittaus, parkour ja scoottaus eli temppupotkulautailu. Hanke siis haastaa pohtimaan arkiaktiivisuutta temppuilun ja hauskuuden kautta, mikä voisi innostaa testaamaan liikkumista uudella tavalla.
Webinaari järjestetään osana Olympiakomitean koordinoimaa Lisää liikettä -webinaarisarjaa. Ilmoittaudu mukaan Liikkujan polku -sivustolta.
ESLUn syksyn tilaisuuksissa jatketaan teeman parissa. Lisätietoja antaa ESLUn seuratoiminnna koordinaattori Henni Aro, puh. 040 450 1950
Teksti: Katja Arpalo, Globaalikasvatus, liikunnan asiantuntija, LiiKe - Sports & Development
Kuva: Tom Nylund
LiiKen globaalikasvatushankkeet:
- Kestävästi liikkeelle -verkkokurssi rahoitus Ulkoministeriö, hankeaika vuodet 2023–2024
- Liikunnan, kehityksen ja rauhan päivän tapahtumasarja rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriö, hankeaika kevät 2024
Liikunnan, kehityksen ja rauhan päivä 6.4.
- *International Day of Sports, Development and Peace (IDSDP) on YK:n vuonna 2013 lanseeraama päivä kestävän kehityksen teemojen, Agenda 2030 -tavoitteiden ja olympialiikkeen arvojen edistämiseen.