Valikko 3 / 2024
Helsingin kaupungin äijäjumppa-ryhmäläisiä salilla jumppamatoilla

Liikuntaseurojen toiminta näkyville hyvinvointialueiden palvelutarjottimille sekä osaksi palveluohjausta

Haluaako seurasi olla mukana edistämässä kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä? Onko seurassanne aikuisväestölle tai ikääntyneille suunnattua avointa matalankynnyksen toimintaa? Tarvitsetteko uusia viestintäkeinoja toiminnan markkinoimiseen ja kohderyhmän tavoittamiseen? Uusi, kehitteillä oleva hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonsepti tuo liikuntaseurojen tarjonnan näkyville tasa-arvoisena vaihtoehtona julkisten palveluiden kanssa.

Hyvinvointialueilla ja Helsingissä kehitetään nyt hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) palvelukonseptia. Kansallista kehitystyötä koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hyte-palvelukonseptin tavoitteena on, että hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä, pärjäävyyttä, terveyttä ja osallisuutta edistävät palvelut ja toiminta ovat sekä asukkaiden että ammattilaisten helposti löydettävissä. Liikkuminen ja liikuntatoiminta ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta.

Hyte-palvelukonseptin avulla sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä pyritään siirtämään enenevässä määrin ennaltaehkäisyyn. Liikuntaa ja liikkumista tavoitellaan hyödynnettäväksi laajemmin terveyshaasteiden ennaltaehkäisyssä sekä hyvinvoinnin tukijana. Liikuntaseurojen toiminta tarjoaa lukuisia erilaisia vaihtoehtoja mieluisan liikuntaharrastuksen löytämiseen.

Hyte-palvelukonsepti tarjoaa liikuntaseuralle maksuttoman mahdollisuuden ilmoittaa seuran toiminta kehitettäville palvelutarjottimille. Näin terveyttä edistävä liikuntatoiminta on asukkaiden saatavilla ja sitä voidaan hyödyntää monialaisessa yhteistyössä osana hyvinvointia tukevaa palveluohjausta. Hyte-palvelukonseptin kohderyhmänä on aikuisväestö.

Palvelutarjotin tarjoaa seuroille maksutonta näkyvyyttä

Hyte-palvelukonseptin tavoitteena on koota seurojen, järjestöjen, kunnan ja hyvinvointialueen järjestämä hyvinvointia ja terveyttä edistävä toiminta helposti löydettäväksi uudelle palvelutarjottimelle. Hyte-palvelutarjotin on verkkosivu, joka tarjoaa liikuntaseuroille maksutonta näkyvyyttä asukkaiden ja asiakasohjausta tekevien ammattilaisten suuntaan. Seurojen toiminta nousee näkyviin palvelutarjottimelle tasavertaisena vaihtoehtona julkisten palveluiden kanssa. Hyte-palvelutarjotinta hyödynnetään palveluohjauksen välineenä, jolloin asiakkaita voidaan ohjata heille sopiviin palveluihin. Liikuntaseurojen asema osana palveluketjuja vahvistuu yhteisen palvelutarjottimen myötä.

Palvelutarjottimelle sopii hyvin kaikille avoin matalankynnyksen toiminta. Liikuntaryhmä tai -toiminta voi olla suunnattu tietylle kohderyhmälle, esimerkiksi ikääntyneille, mutta olennaista on, että ryhmään tai toimintaan voi tulla mukaan. Näin palvelutarjottimelta tekemistä etsivät asukkaat voivat löytää ja tulla mukaan itselleen mieluisaan toimintaan. Myös esimerkiksi seuran jäsenhankintaan tähtäävä toiminta, kuten lajin kokeilu- ja esittelytapahtumat sopivat ilmoitettavaksi palvelutarjottimelle. Suljettu ryhmä, johon ei toivota uusia liikkujia, ei sovellu palvelutarjottimelle.

Miten seura pääsee mukaan?

Liikuntaseurat pääsevät mukaan ilmoittamalla toimintansa palvelutarjottimen tietolähteisiin eli Lähellä.fi-palveluun tai Suomi.fi-palvelutietovarantoon. Näin toimimalla tiedot nousevat palvelutarjottimille automaattisesti, kun se käyttöönotetaan vuoden 2024 loppupuolella. Palvelutarjotinta pilotoidaan osalla hyvinvointialueista jo keväällä 2024.

Seurat voivat itse valita, kuvaavatko palvelunsa palvelutietovarantoon vai Lähellä.fi-palveluun. Seurojen kannattaa tutustua palveluiden ominaisuuksiin ja valita kumpi sopii niiden tarpeisiin.  https://www.lahella.fi/lahellafi-ja-ptv.

Koulutuksia ja opastusta järjestön toiminnan kuvaamiseen

Suomi.fi-palvelutietovarannon ja Lähellä.fi-palvelun käyttöön on saatavana koulutusta ja opastusta.

Lähellä.fi-palvelun tai Suomi.fi-palvelutietovarannon osoitteet:

Lisätietoja: Venla Väyrynen, järjestökoordinaattori, HyTe ry

Lue lisää hyte-palvelukonseptista ja lisää liikuntaseurasi toiminta mukaan

Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki