Valikko 3 / 2024
Koripallotreenit

Yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset harrastusmahdollisuudet

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Lukuvuonna 2023–2024 harrastustoimintaa järjestetään 262 kunnan alueella. Osana mallia kunnat hankkivat lapsille ja nuorille maksutonta harrastustoimintaa esimerkiksi ostopalveluna seuroilta ja yhdistyksiltä.

Harrastamisen Suomen malli luo harrastuksen järjestäjille mahdollisuuden kuntayhteistyöhön koulupäivän yhteyteen rakennetun harrastustoiminnan muodossa 1.–9. vuosiluokkien oppilaille.

– Harrastuksen järjestäjän kannattaa ottaa yhteyttä oman kuntansa harrastuskoordinaattoriin ja ilmaista kiinnostuksensa harrastustoiminnan järjestämisestä seuraavalle lukukaudelle. Kannustamme kaikkia kuntia lisäämään lasten harrastamista ja varmistamaan laadukkaan toiminnan kouluttamalla Harrastamisen Suomen mallin toimintaa järjestäviä ohjaajia, sanoo ESLUn nuorisopäällikkö Tarja Nieminen.

– ESLUn ja muiden aluejärjestöjen HSM-aluehankkeen myötä teemme yhteistyötä muun muassa Paralympiakomitean ja Mieli ry:n kanssa ja olemme koonneet vielä kevääksi loistavat koulutuspaketit seuratoimijoille, jotta osaaminen erilaisten lasten ja nuorten kohtaamisessa sekä tietoisuus turvallisesta toimintaympäristöstä lisääntyy, lisää Nieminen.

Ketkä harrastustoimintaa voivat toteuttaa?

Harrastuksen järjestäjinä voivat olla urheiluseurat, kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt, kunnat ja muut harrastustoimintaa järjestävät yhteisöt, jolla on osaamista lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Harrastaminen voi olla myös nuorten omaehtoista harrastamista valvotussa ympäristössä. Kuulemisesta saadun tiedon perusteella kunta kokoaa lasten ja nuorten harrastustoiveita toteuttavat harrastusten järjestäjät, jotka voivat olla paikallisia, alueellisia tai valtakunnallisia toimijoita.

Miten pääsen harrastuksen järjestäjäksi?

Kukin kunta valitsee itse harrastuksen järjestäjät. Harrastuksen järjestäjäksi voi päästä olemalla yhteydessä Harrastamisen Suomen mallissa mukana olevaan kuntaan. Kunnan harrastuksista vastaava henkilö löytyy useimmiten liikunta-, kulttuuri-, nuoriso- tai opetustoimesta.

Harrastusten järjestäjien tueksi on tehty Harrastuksia kouluihin opas yhdistyksille ja muille harrastusten järjestäjille. Oppaassa kerrotaan kuinka Harrastamisen Suomen mallin mukaisten harrastusten järjestäjäksi voi päästä. Oppaassa kerrotaan myös mitä asioita pitää ottaa toiminnan suunnittelussa, järjestämisessä, seurannassa ja arvioinnissa huomioon. Tutustu Harrastuksia kouluihin -oppaaseen (avautuu verkkosivustolle).

Kenelle, milloin ja missä harrastuksia järjestetään?

Kohderyhmänä on perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. oppilaat (myös yksityis- ja harjoittelukoulujen oppilaat). Harrastuksia voi järjestää ennen ja jälkeen koulupäivän. Toiminta järjestetään pääsääntöisesti koulun tiloissa tai koulua lähellä olevissa tiloissa. Harrastustoiminta voidaan järjestää myös muualla, mikäli harrastuksen sisältö sitä edellyttää esimerkiksi ratsastus, laskettelu, keilailu, uinti tai museokerho.

Maksetaanko harrastuksen järjestäjälle palkkiota?

Kukin kunta määrittää itse harrastuksen järjestäjille maksettavat palkkiot. Kuntien tulee kohdistaa saamansa avustus pääasiallisesti harrastusten ohjaajien ja erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten avustajien palkkakuluihin sekä matka- ja materiaalikuluihin. Kunnat voivat esimerkiksi ostaa ostopalveluina harrastustunteja harrastusten järjestäjiltä.

ESLUn ja liikunnan alueiden Harrastamisen Suomen mallin aluehankkeen koulutuksia

Lähde: Harrastamisen Suomen malli -sivusto
Kuva: Liikunnan aluejärjestöt, Tero Takalo-Eskola

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija