Lisää yhteistyötä kaivataan urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien vammais-, kansanterveys- ja potilasyhdistysten välille
Suomen Paralympiakomitean toteuttamilla kyselyillä urheiluseuroille ja muille liikuntaa järjestäville yhdistyksille koottiin tietoa toimintarajoitteisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden liikuntapalveluiden järjestämisestä. Seurakyselyyn vastanneista 62 % ilmoitti, että heidän seuransa toiminnassa on mukana toimintarajoitteisia henkilöitä. Liikuntaa järjestävissä yhdistyksissä vastaava osuus on 91 %.
Kyselyihin vastasi yhteensä 314 seuraa ja yhdistystä: seurakyselyyn vastaajia oli 234, ja liikuntaa järjestäville yhdistyksille suunnattuun kyselyyn vastaajia 85.
Seurakyselyyn vastanneista 62 % ilmoitti, että heidän seuransa toiminnassa on mukana toimintarajoitteisia henkilöitä. Liikuntaa järjestävissä yhdistyksissä vastaava osuus on 91 %. Harrastustoimintaa järjestettiin niin omissa kohdennetuissa erityisryhmissä kuin kaikille avoimissa yleisissä ryhmissä.
Urheiluseuroista 58 % suunnitteli erillisen soveltavan liikunnan tai paraurheilun ryhmän perustamista.
Suurin este toimintarajoitteisten henkilöiden mukaan ottamiseksi oli seurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten vastausten mukaan puutteelliset henkilöstöresurssit. Vastauksissa raportoidaankin tarvittavan juuri taloudellista tukea, joka mahdollistaisi osaavien ohjaajien palkkaamisen ja voisi kompensoida esimerkiksi kohonneista tilavuokrista koituneita kustannuksia.
Samaan aikaan valtion taloudellinen tilanne ajaa liikuntakenttää tiukalle, ja kestäville ratkaisuille koko liikuntakentän elinvoimaisuuden säilyttämiseksi olisi tilausta, inklusiivisuutta unohtamatta.
Paralympiakomitean Avoimet ovet -hanketta koordinoivan seurakehittäjä Nina Peltosen mukaan vammais-, kansanterveys- ja potilasyhdistysten rooli paikallistason liikunnan järjestäjinä on edelleen merkittävä. Hän toivookin yhteistyön lisääntyvän niiden ja urheiluseurojen välillä.
- Yhteistyön avulla seurat voisivat löytää toimintarajoitteiset liikkujat nykyistä paremmin. Yhteistyön seurauksena on mahdollista synnyttää toiminnan laajempaa tarjontaa, joka vastaa erilaisten liikkujien erilaisiin tarpeisiin, Peltonen sanoo.
Tutustu julkaisuun Liikuntatieteellisen Seuran sivulta (pdf.-tiedosto).
Liikuttaako 2023? -raportin taustalla olevat kyselyt on toteutettu osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia SOPIVA- sekä Avoimet Ovet VOL2 -hankkeita.
Lähde: Paralympiakomitean tiedote 4.4.2024
Kuva: ESLU