Onko KEKE-koutsi-sivusto seurallanne jo tuttu?
Seuroilla on yhteiskunnallisesti merkittävä rooli paitsi liikuttajina, myös kasvattavina ja osallistavina yhteisöinä. Tämä on mahdollisuus myös ympäristövastuullisen urheilun kehittämisessä. Olympiakomitea on koonnut kestävän kehityksen toimintamalleja KEKE-koutsi-sivustolle, josta löytyy ympäristöystävällisiä toimintamalleja ja vinkkejä. KEKE-koutsi sisältää yli 100 vinkkiä ja käytännön neuvoa liittyen liikkumiseen, varusteisiin, ruokailuun, roskiin ja tapahtumiin sekä olosuhteisiin, hallintoon ja viestintään.
Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma nostaa urheilun ympäristövaikutusten vähentämisen yhteiseksi tavoitteeksi. Liikunta ja urheilu on Suomen suurin kansanliike, joten ei ole yhdentekevää, minkälaisen käden- tai jalanjäljen jätämme jälkeemme.
Seuroissa tehdään jo valtavasti asioita ympäristöä huomioiden. Usein kestävät toimintatavat perustuvat yhdessä tekemiseen ja asioiden sopimiseen. Merkittävää työtä ympäristövaikutusten minimoimiseksi voi tehdä pienilläkin teoilla, sillä yhteisvaikutukset koko harrastuskentän mittakaavassa ovat huomattavat.
Liikkuminen ja liikenne
Liikenne on suurin ympäristöä kuormittava tekijä liikunnassa ja urheilussa. Ilmaston kannalta vaikuttavinta on pohtia kuljetuksia ja matkustamista. Kauemmas suuntautuvien matkojen kohdalla kannattaa miettiä vaikutuksia laajasti. Erityisesti junioreille sopivia haasteita ja kohokohtia voi löytyä myös läheltä ja pienemmillä kustannuksilla.
Selkeästi organisoidut kimppakyydit vähentävät autoilun tarvetta ja vanhemmilta säästyy aikaa. Kuljettaminen harrastuksiin ei aina ole edes nuoren urheilijan edun mukaista. Pyöräily treeneihin on laadukasta liikettä ja toimii alkulämmittelynä.
Varusteet ja välineet
Oikeat välineet ja varusteet ovat olennainen edellytys ja tekevät harrastamisesta mukavaa. Yhteisillä ohjeistuksilla ja varusteiden kierrättämisellä seuran sisällä voi ohjata harrastajia järkeviin ja kestäviin hankintoihin. Uusien seuravarusteiden hankkimisessa kannattaa käyttää harkintaa ja fiksuja kriteerejä. Edustusasujen elinkaaren ei tarvitse päättyä ensimmäiseen käyttäjään. Vaatteiden kierrätettävyyteen voi vaikuttaa monin tavoin keinoin, esimerkiksi välttämällä nimikointia ja opastamalla oikenlaista huoltoa.
Ruoka, roskat ja tapahtumat
Ruokavalinnoilla on suuri merkitys urheilijan kehitykselle ja myös ympäristölle. Usein samoista asioista hyötyvät sekä urheilija että ympäristö. Kasvisten määrän lisääminen ja lihan vähentäminen tai korvaaminen muilla proteiinilähteillä on suositeltava suunta. Tapahtumien buffetin ja ruokailun tuunaaminen on eduksi urheilijoiden, yleisön sekä ympäristön kannalta. Buffetissa kannattaa miettiä, miten kertakäyttöastioita voisi vähentää ja roskia minimoida sekä miten kierrätys on helppoa.
Viestintä ja hallinto
Liikuntapaikat ja muut seuran käyttämät olosuhteet eivät aina ole seuran käsissä. Seura voi kannustaa tilojen omistajaa fiksuihin kehitystoimiin, varustamiseen ja kunnostamiseen. Energiansäästötoimilla voidaan hillitä käyttökustannuksia ja keventää toiminnan jalanjälkeä.
Kestävistä valinnoista ja ympäristöteoista viestiminen lisää jäsenistön ja sidosryhmien tietoisuutta ja maksimoi seuran positiivisen vaikutuksen, kädenjäljen. Sähköinen hallinto ja etäkokoukset säästävät puolestaan aikaa ja rahaa.
Olympiakomitean KEKE-koutsin sivuilta löytyy seurojen antamia esimerkkejä fiksuista toimintamalleista, juttuja sekä materiaalipankki. Seurat voivat käyttää materiaaleja hyväksi ja viestiä omassa toiminnassa. Tutustu KEKE-koutsi-sivustoon ja materiaaleihin.
Lähde ja kuva: Olympiakomitea, KEKE-koutsi-sivusto
Minttu Koivumäki
Markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija