Valikko 8 / 2024
Ohjaaja neuvoo aikuista joka tekee punnerruksia viheriolla

Liikuntaneuvonnasta liikuntaseuraan - Toteutuuko asiakassiirtymä käytännön toiminnassa?

Liikuntaneuvonnan palveluketjun viimeisessä vaiheessa asiakas siirtyy omaehtoiseen liikuntaan. Miten asiakassiirtymä toteutuu liikunta- ja urheiluseuroihin, jotka ovat matalan kynnyksen liikuntaa tarjoavia toimijoita? Tähän aiheeseen paneutui Turun Ammattikorkeakoulun Master School opinnoissa toteutettu opinnäytetyö, jossa ESLU toimi toimeksiantajana.

Keväällä 2024 valmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin miten yhteistyö liikuntaneuvonnan ja liikunta- ja urheiluseurojen välillä toteutui ja miten toimijat kehittäisivät yhteistyötä asiakassiirtymän edistämiseksi. Haastateltavat liikuntaneuvojat, liikunta- ja urheiluseuran edustajat ja liikuntaneuvonnan asiakkaat toimivat ESLUn alueen kunnissa ja esiintyvät opinnäytetyössä anonyymina.

Resurssit ratkaisuna yhteistyön lisäämiselle?

Liikuntaneuvonnan ja seurojen välillä on säännöllistä yhteistyötä, mutta se kohdentui olosuhteisiin kuten tilavarauksiin liikkumisen kehittämisen sijasta. Mainituin syy yhteistyön puutteelle oli niukat resurssit niin liikuntaneuvonnassa kuin liikunta- ja urheiluseuroissa. Resurssien lisääminen molempien toimintaan oli myös yleisemmin mainittu keino yhteistyön kehittämiselle. Lisäresursseja toivottiin tilojen, henkilöstön ja talouden suhteen. Seurat kokivat matalan kynnysten ryhmien olevan toiminnan alussa taloudellisesti kannattamattomia, jonka vuoksi niiden käynnistämiseen toivottiin aloitetta kunnasta.

Matalan kynnyksen ryhmien käsite vaatii tarkennusta

Toimijoiden välillä oli havaittavissa ristiriitaa ajatuksista matalan kynnyksen liikunnasta, joka jatkossa vaatii käsitteen kirkastamista. Liikuntaneuvojat ohjasivat omatoimisen liikunnan vaiheessa asiakkaat joko kansalaisopiston tai kunnan omaan toimintaan, koska kokivat, ettei seuroilla ole heidän asiakasryhmällensä tarjolla sopivaa liikuntaa. Liikunta- ja urheiluseurat taasen mainitsivat tarjoavansa matalan kynnyksen liikuntaa, joka ei vaadi aikaisempaa lajiosaamista ja toimintaan sai tutustua maksutta. Voisiko matalan kynnyksen liikunnan termin jatkossa korvata soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanaston termi kaikille avoin liikunta? (Prinkley – Roitto 2023, 92–93).

Asiakkaiden näkemyksiä ryhmässä harrastamisesta

Haastatellut asiakkaat toivat esille negatiivisia kokemuksia harrastamiskokeiluista, joissa aloittelijaryhmän kuvaus ei ollut vastannut sisältöä. Kokemukset olivat tuoneet häpeää omasta kunnosta sekä nostivat kynnystä seuratoimintaan osallistumiseen. Ryhmässä harrastamista ei kuitenkaan tyrmätty täysin, kunhan ryhmän taitotaso olisi liikkujien tarpeet huomioiva. Asiakkailla oli hyviä kokemuksia kansalaisopistossa harrastamisesta, ja he tunnistivat yhteisöllisyyden positiivisen voiman liikunnan harrastamisessa.

Askeleet kohti parempaa yhteistyötä

Opinnäytetyön tulokset vahvistivat ennakko-oletusta, että liikuntaneuvonnan ja liikunta- ja urheiluseurojen välinen yhteistyö asiakassiirtymässä on vasta alkutekijöissään tai sitä ei tapahdu ollenkaan ESLUn toiminta-alueella. Yhteistyön kehittämiseksi toimijoiden tulisi vahvistaa keskinäistä vuoropuhelua, lisätä markkinointia toiminnastaan ja hyödyntää olemassa olevaa yhteistyötä kuten seurafoorumeita liikkumisen kehittämiseen.

Seurojen kannattaisi lisätä tietonsa vuoden 2024 loppuun mennessä käyttöön tulevaan digitaaliseen palvelutarjottimeen (Lähellä.fi), sillä yhdeksi syyksi seuraan ohjaamattomuudelle mainittiin liikuntaneuvojien toimesta seurojen yhteystietojen puuttuminen. (Hakamäki ym. 2024, 30.) Jo aiheen nostaminen esille haastatteluissa, sai toimijat pohtimaan, miten yhteistä työtä voisi kehittää olemassa olevilla resursseilla. Aihetta täytyy pitää esillä, jotta muutosta ohjausprosessiin nyt ja tulevaisuudessa voidaan saavuttaa.

Tarkemmin aiheesta pääset lukemaan opinnäytetyöstä Theseus-tietokannasta: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022687.

Petäjäsalo I. Siirtyminen liikuntaneuvonnasta liikunta- ja urheiluseuraan -kartoitus yhteistyön nykytilasta Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry alueella. Opinnäytetyö. Turun Ammattikorkeakoulu. Master School. Kuntoutuksen ja liikunnan integraatio. 2024.

Lähteet

Hakamäki, P.; Nick, R.; Valli, N. Kuitunen-Kaija, O. 2024. Hyvinvointia edistävä toiminta helposti löydettäväksi -hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisen palvelukonseptin määrittelyä. Helsinki: Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 18.4.2024.

Prinkley, V. & Roitto, R. 2023. Sanoilla on merkityksensä. Teoksessa Roitto, R. -Saari, A. (toim). Liikuntatieteellisen Seuran Tutkimuksia ja selvityksiä nro 24. Turenki: Hansaprint. Viitattu 27.5.2024.  ISBN: 978-952-5762-30-3

Kuva: Freepik