Valikko 8 / 2024
Pöydällä sopimusluonnos jota henkilo allekirjoittaa

Seura-Akatemia-koulutuksessa pureudutaan hyvän työsopimuksen perusteisiin

Urheiluseuroissa palkataan yhä useammin toimijoita täydentämään vapaaehtoistyötä. Palkkatyön määrä suomalaisissa urheiluseuroissa on kasvanut selvästi. Työntekijöitä palkataan etenkin sellaisiin seuroihin, joissa palkkatyöhön ja työnantajakäytänteisiin liittyvät asiat on saatu vakiintumaan toimintaan. Urheiluseuroissa onkin tärkeää kiinnittää huomiota työnantajan velvollisuuksiin ja työsopimus on ihmisen yksi tärkeimmistä sopimuksista. Millainen on hyvä työsopimus ja mitä siitä tulee tietää?

Työsuhde perustuu aina työsopimukseen. Työsopimuksella on keskeinen rooli työsuhteiden sisällön, osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta. Työsopimukseen perustuva työsuhde saa oikeudessamme erityistä suojaa.  

– Saan seuroilta usein kysymyksiä, jotka liittyvät valmentajien työsopimuksiin, joko suoraan tai välillisesti. Monessa työnantajan velvollisuuksiin liittyvissä kysymyksissä päädytään tarkastelemaan juurikin työsopimusta ja mitä siihen on kirjattu. Työnantajana toimiminen on osalle seuroista vielä varsin uutta ja on hyvä, että näistä asioista kysytään ja asioita halutaan tehdä oikein. Kun työsopimus on tehty oikein, antaa se turvaa sekä työntekijälle että työnantajalle. Näiden kysymysten seurauksena sekä aiempien koulutusten palautteiden perusteella lähdettiin keväällä pohtimaan työnantajarooliin keskittyvien koulutusten toteuttamista, toteaa ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro.  

Osa ESLUun tulevista kysymyksistä on sellaisia, että niihin otetaan avuksi ESLUn kumppani Asianajotoimisto Legistum ja asianajaja Teppo Laine.  ESLUn jäsenseurat ovat puhelimitse oikeutettuja vastikkeettomaan lakiasiainneuvontaan. Laine saapuu kouluttamaan työsopimusasiasta ESLUn Seura-Akatemiaan, joka järjestetään 12.9.2024.  

Laineen johdolla Seura-Akatemiassa käsitellään seuraavia teemoja:  

  • Millainen sopimuksen tulee olla? 
  • ​Millaisia sopimuksia (määräaikainen, vaihtelevan työajan työsopimus) saa tehdä?  
  • Koeaika ja muut tärkeät sopimusehdot  
  • Sopimuksen tasapuolisuus ja kohtuullisuus  
  • Sopimuksen päättäminen  
  • Muut erityiskysymykset  

Seura-Akatemia-koulutuksen hinta on 60 euroa/osallistuja. ESLUn jäsenseuroissa kannattaa huomioida jäsenetu, jossa koulutukseen voi osallistua kaksi yhden hinnalla. Ilmoittaudu mukaan koulutukseen ESLUn tapahtumakalenterissa 6.9. mennessä.

Seura-Akatemia-koulutukset on tarkoitettu seurojen hallitusten jäsenille, toimihenkilöille, joukkueenjohtajille, valmentajille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Lisätietoja: ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro, puh. 040 450 1950

Kuvituskuva: Freepik