Ministerityöryhmä linjasi Suomi liikkeelle -ohjelman rahoituksesta vuodelle 2025
Liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn ministerityöryhmä sopi kokouksessaan Suomi liikkeelle -ohjelman 20 miljoonan euron määrärahankohdennukset vuodelle 2025.
Hallituksen käynnistämän poikkihallinnollisen ja valtioneuvostotasoisen Suomi liikkeelle -ohjelman tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä. Ohjelmaan on varattu 80 miljoonaa euroa koko hallituskaudelle, 20 miljoonaa euroa vuosittain.
”Liikunnallisen elämäntavan lisääminen vaatii toimia eri sektoreilla, jotta päivittäiselle liikkumiselle löytyy entistä paremmat mahdollisuudet. Lisäksi tarvitaan niin yksilöiden kuin yhteisöjen herättelyä ja ohjausta tarttua liikkumisen mahdollisuuksiin”, toteaa liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
Vuoden 2025 Suomi liikkeelle -määrärahasta noin 16 miljoonaa jaetaan valtionavustuksina eri tahojen toteuttamiin liikkumisen edistämisen toimenpiteisiin. Ohjelman rahoitusta kohdennetaan ensi vuonna muun muassa Liikkuva koulu- ja Liikkuva opiskelu -toimintaan, koulumatkojen turvallisuuden edistämiseen sekä liikuntaneuvonnan vahvistamiseen. Lisäksi rahoitetaan erilaisia liikkumista lisääviä toimenpiteitä työelämässä sekä liikunnan ja toimintakyvyn nivomista osaksi kutsuntoja. Alueellisia kansanterveyden edistämisen pilotteja toteutetaan Suomi liikkeelle -ohjelman sekä Terveydeksi-ohjelman yhteistyönä.
”Tulemme vahvistamaan terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien ihmisten elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa hyvinvointialueilla ja kunnissa sekä opiskelu- ja työterveyshuollossa muun muassa lisäämällä sote-ammattilaisten osaamista”, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Suomi liikkeelle -ohjelman rahoituksen kohdentaminen vuonna 2025
- Liikkuva koulu- ja Liikkuva opiskelu -toimenpiteet 4 miljoonaa euroa (OKM)
- Koulumatkojen turvallisuuden edistäminen 3 miljoonaa euroa (LVM)
- Liikuntaneuvonnan vahvistaminen (Move! ja muut ikäryhmät) 2,8 miljoonaa euroa (OKM)
- Liikunnan harrastamisen malli 2,6 miljoonaa euroa (OKM)
- Alueelliset kansanterveyden edistämisen pilotit 1,5 miljoonaa euroa (STM & OKM)
- Liikunnan ja toimintakyvyn lisääminen osaksi kutsuntojen sisältöä 1 miljoona euroa (PLM)
- Suomi liikkeelle -ohjelman viestintä, seuranta ja hallinto 1 miljoonaa euroa (OKM)
- Työikäiset liikkeelle: Liikunta ja työkyky osaksi terveydenhuollon keinovalikoimaa ja eri koulutusasteille 0,9 miljoonaa euroa (STM)
- Liikunta-alan yritysekosysteemien vahvistaminen 0,89 miljoonaa euroa (TEM)
- Soveltavan liikunnan kehittäminen, kokeilut ja innovaatiot 0,8 miljoonaa euroa (OKM & STM)
- Työelämän kehittäminen: liikkumista lisäävät toimenpiteet 0,7 miljoonaa euroa (TEM)
- Perheiden kannustaminen liikkumiseen (sis. pallo äitiyspakkaukseen) 0,36 miljoonaa euroa (STM)
- Liikunta ja ravitsemus hyvinvointialueilla ja yhdyspinnoilla 0,2 miljoonaa euroa (STM)
- Metsähallituksen julkinen rakennuspiirustuskokoelma 0,15 miljoonaa euroa (YM)
- Ikääntyneiden ulkoilun lisääminen 0,1 miljoonaa euroa (STM)
Liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn ministerityöryhmä
Hallitusohjelmaan on kirjattu 16 Suomi liikkeelle -toimenpidettä. Liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn ministerityöryhmä ohjaa ja seuraa ohjelman toteutusta.
”Suomi liikkeelle -ohjelman toimeenpano etenee tiiviissä yhteistyössä eri hallinnonalojen ja sidosryhmien kanssa. Olen tyytyväinen siihen, miten eri ministeriöt ovat ymmärtäneet oman roolinsa liikunnallisen arjen edistäjinä. Tarvitsemme kaikki tahot mukaan lisäämään liikettä arkeen, jotta varmistamme väestön työ- ja toimintakyvyn nyt ja tulevaisuudessa”, toteaa ministerityöryhmän puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala ja varapuheenjohtajana liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist. Muut jäsenet ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, puolustusministeri Antti Häkkänen, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso ja elinkeinoministeri Wille Rydman.
Teksti: okm.fi