Valikko 9 / 2024

Tukea urheiluseuran häirintäyhdyshenkilöille - uusi opas julkaistu

Finlands Svenska Idrott, Väestöliiton Et ole yksin -palvelu, Salibandyliitto ja Suomen Työväen Urheiluliitto ovat julkaisseet uuden oppaan liikunnan ja urheilun parissa toimiville häirintäyhdyshenkilöille. Häirintäyhdyshenkilön opas - Häirintäyhdyshenkilönä liikunta- ja urheilujärjestössä -opas tukee häirintäyhdyshenkilöitä heidän arvokkaassa työssään tarjoamalla konkreettisia vinkkejä työn käynnistämiseen ja häirintäyhdyshenkilönä toimimiseen. Opas on suunnattu erityisesti urheiluseurojen häirintäyhdyshenkilöille sekä seurajohdolle turvallisemman liikunta- ja urheilutoiminnan kehittämiseksi.

Häirintää voi tapahtua kaikissa ympäristöissä ja tiloissa, joissa ihmiset viettävät aikaa, kuten urheilun parissa. Kansallisen LIITU-tutkimuksen (2022) mukaan esimerkiksi lapsista ja nuorista noin puolet osallistuu urheiluseurojen toimintaan. Häirintää ja epäasiallista kohtelua esiintyy urheilun parissa kaikilla tasoilla, ja SUEKin tutkimusten (2020, 2022) mukaan se yleistyy kilpailutason noustessa. Naisurheilijoista lähes joka kolmas ja miesurheilijoista lähes joka viides on kokenut seksuaalista häirintää (SUEK 2020). Epäasiallista käytöstä on kokenut noin 70 % suomalaisista kilpaurheilijoista (SUEK 2022).

Häirinnän ennaltaehkäisy on tärkeää

Urheiluseuroilla on monia mahdollisuuksia kehittää ja vahvistaa häirinnältä vapaata ja turvallista urheiluyhteisöä. Ennaltaehkäisevät toimet urheiluseuroissa ovat merkityksellisiä.

Yhä useammassa urheilutilaisuudessa tai -tapahtumassa noudatetaan turvallisen tilan periaatetta, jotta tapahtumaan osallistujat kokisivat olonsa mahdollisimman turvalliseksi ilman väkivallan, syrjinnän, loukkaavan kielen tai käytöksen uhkaa.

Häirintäyhdyshenkilön nimeäminen on yksi konkreettinen toimenpide turvallisen ympäristön takaamiseksi. Kuka tahansa voi kääntyä häirintäyhdyshenkilön puoleen epäasiallista käytöstä havaittuaan. Häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat luottamuksellista tukea ja neuvoja tilanteiden selvittämiseksi.

Oppaasta on julkaistu myös kevyempi, liikunta- ja urheilutapahtumissa toimivien häirintäyhdyshenkilöiden opas. Tapahtuman häirintäyhdyshenkilöopas on luotu työkaluksi erityisesti erilaisissa kilpailu- ja muissa liikuntatapahtumissa häirintäyhdyshenkilöinä toimiville.

Oppaat ovat saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Lataa oppaat käyttöösi Et ole yksin -palvelun materiaalipankista.

Lähde: www.vaestoliitto.fi
Kuva: Freepik