Valikko 4 / 2025
Kaksi hymyilevää nuorta istumassa nurmikentällä. Toinen pitää käsiä toisen hartijoilla.

Esihenkilötyö urheiluseurassa

Usein liikunta- ja urheiluseurassa esihenkilötehtäviin päädytään hieman ”vahingossa”. Urapolut saattavat kulkea entisestä harrastajasta ensin ohjaajaksi tai valmentajaksi ja siitä hallinnollisiin tehtäviin, josta edelleen toiminnanjohtajaksi tai valmennuspäälliköksi. Näissä tehtävissä saa usein vastuulleen myös lähiesihenkilötehtäviä.

Johtaminen ja sen haasteet nousivat esille myös haastateltuamme jäsenseurojemme työntekijöitä. Kysyimme muutamilta seurojen päätoimisilta, mitä haasteita heillä on tullut vastaan esihenkilötyössä ja minkälaista tukea tai koulutusta he toivoisivat aiheesta. 

Yhtenä haasteena seuroissa koettiin nuorten ja aloittelevien valmentajien ja ohjaajien tukeminen. Seura on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka, jolloin esihenkilön tulisi olla tukena työelämään opettelun alkuvaiheissa. Esihenkilötyötä tekevät kaipaavat konkreettista apua siihen, miten voisivat entistä paremmin mentoroida ja auttaa nuoria työntekijöitä. 

Toinen haaste, johon seuroissa törmätään, on tunteet. Urheiluun liittyy usein isoja tunteita ja nämä näkyvät luonnollisesti myös valmentajien työssä. Monet seurojen esihenkilötyössä olevat painivat samojen pohdintojen äärellä. Miten johtaa ongelmatilanteita? Miten pitää päätöksistä kiinni myös silloin, kun tilanteet kaipaavat empaattista lähestymistä ja tunteiden vastaanottamista.   

Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen oli vahvasti kantaa valmentajien työssäjaksamiseen järjestön verkkosivujen uutisessa 13.2.2025. Nieminen kirjoitti: ” SAVALin toimistolle saapui syksyn 2024 aikana useita huolestuttavia viestejä heikentyneestä työhyvinvoinnista. Esille nousseita ongelmia ovat olleet muun muassa liiallinen työkuorma, riittämätön esihenkilötuki, kiusaaminen sekä uupumus.” 

Tarvetta esihenkilötyön tukemiselle ja osaamisen lisäämiselle on siis olemassa. Sen lisäksi, että esihenkilönä johtaa muita, on tärkeää myös itsensä johtaminen. Omien työtehtävien organisointi ja järjestäminen voi välillä olla haastavaa varsinkin seuroissa, joissa työntekijöitä on vähän. Itsensä johtaminen on usein asia, josta lähdetään tinkimään. Sen pitäisi kuitenkin olla yhtä tärkeä osa omaa työntekoa kuin muiden johtaminen. Jos ei osaa johtaa itseään, on hankala johtaa muita. 

Urheilumaailmassa käytetään usein “kolmea koota” ja myös nykypäivän esihenkilötyössä on omansa: kysele, kuuntele, kannusta. Urheiluseurassa esihenkilötyötä tekevien onkin tärkeää olla läsnä ja kehittää avointa ja tukevaa vuorovaikutusta omassa tiimissään. Hyvällä johtamisella saadaan aikaiseksi motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä, jotka haluavat yhdessä viedä seuraa kohti menestystä. 

Lopuksi nostan esille ESLUn Esihenkilötyö urheiluseurassa -koulutuksen 28.4.2025. Jos aihe kiinnostaa, lue lisää ESLUn tapahtumakalenterista.  

Henni Aro

Seuratoiminnan koordinaattori