
Valmennuspäällikkö Mäntykivi näkee monikulttuurisuuden ja yhdenvertaisuuden huomioimisen yhä tärkeämpänä osana seuratoimintaa
HIFK Gymnasticsilla harrastevoimistelun ja oheistoiminnan valmennuspäällikkönä toimivalle Sanni Mäntykivelle on tärkeää luoda innostava ja turvallinen ympäristö, jossa jokainen voi nauttia ja kehittyä omien tavoitteidensa mukaisesti. Kysyimme Mäntykiveltä, miten hän kokee seuratoimijan osaamistarpeen nykypäivänä ja tulevaisuudessa.
Voisitko kertoa itsestäsi ja roolistasi seuratoimijana?
Työssäni vastaan seuramme harrastevoimistelun kokonaisuudesta, sen kehittämisestä sekä ohjaajien tukemisesta ja kouluttamisesta. Lisäksi suunnittelen ja toteutan oheistoimintaa, kuten oheisvalmennusryhmiä, leirejä ja kursseja. Työskentelen yhdessä harrastekoordinaattorimme Kia Snellmanin kanssa.
Seuratoiminnassa minulle on tärkeää luoda innostava ja turvallinen ympäristö, jossa kaiken tasoiset voimistelijat voivat nauttia liikunnasta ja kehittyä omien tavoitteidensa mukaisesti. Työnantajan näkökulmasta on tärkeää olla mukana luomassa myös voimistelumaailmaa, jossa jokainen valmentaja tuntee itsensä arvostetuksi sekä saa tarvitsemaansa tukea ja innostusta omaan työhönsä.
Mikä on mielestäsi tärkeintä seuratoimijan osaamisessa tänä päivänä?
Seuratoimijan rooli on monipuolistunut ja tänä päivänä tärkeää on paitsi lajituntemus, myös vuorovaikutus- ja organisointitaidot. On osattava innostaa ja motivoida eri-ikäisiä liikkujia, huolehtia turvallisuudesta ja kasvatuksellisesta näkökulmasta sekä toimia sujuvasti eri sidosryhmien, kuten ohjaajien, vanhempien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Myös viestinnän ja markkinoinnin merkitys on kasvanut – laadukas toiminta ansaitsee tulla näkyväksi ja houkutella uusia harrastajia mukaan.
Lisäksi monikulttuurisuuden ja yhdenvertaisuuden huomioiminen ovat yhä tärkeämpiä seuratoiminnan osa-alueita. Liikunnan kuuluu olla kaikille saavutettavaa ja seurojen on hyvä pohtia, miten voimme madaltaa kynnystä osallistua toimintaan olipa kyse taloudellisista esteistä, kielimuurista tai erityistä tukea vaativista harrastajista. Seuratoimijoiden olisi tärkeää kehittää osaamistaan inklusiivisuuden ja erilaisten taustojen huomioimisessa, jotta jokainen lapsi ja nuori voisi tuntea itsensä tervetulleeksi ja löytää itselleen sopivan tavan liikkua.
Mitkä ovat olleet sinulle hyödyllisimpiä koulutuksia tai oppimiskokemuksia seuratoiminnan parissa?
Olen saanut paljon hyötyä erilaisista liikunta- ja valmennusalan koulutuksista, mutta myös seurajohtamiseen ja viestintään liittyvät koulutukset ovat olleet arvokkaita. Muun muassa ESLUn tarjoamat koulutukset ovat tuoneet käytännönläheisiä työkaluja, joita pystyn suoraan hyödyntämään työssäni. Lisäksi vertaistuki ja verkostoituminen muiden seuratoimijoiden kanssa on ollut opettavaista. Usein parhaat ideat ja oivallukset syntyvät juuri keskusteluissa muiden alan toimijoiden kanssa.
Tällä hetkellä olen mukana GameOn – Markkinoinnin Mestariksi! -koulutusohjelmassa, jossa olen päässyt sekä kehittämään omaa osaamistani että verkostoitumaan liikunta-alan muiden osaajien kanssa. Tutkinto suoritetaan työnäytöin eli omat suoritukset saa räätälöityä juuri oman seuran tarpeiden perusteella ja tuotettu materiaali saadaan tuotua suoraan mukaan seuran arkeen.
Kuinka tärkeänä pidät jatkuvaa oppimista ja kouluttautumista seuratoiminnassa?
Seuratoimijoille on tarjolla paljon koulutuksia, mutta haasteena voi olla ajan löytäminen niille osallistumiseen. Arjen kiireiden keskellä on tärkeää, että koulutuksia pystytään tarjoamaan joustavasti ja monipuolisesti eri muodoissa, kuten verkossa tai lyhyinä täsmäkoulutuksina. Jatkuva oppiminen on seuratoiminnan kehityksen kannalta elintärkeää. Toimintaympäristö muuttuu koko ajan, ja jotta voimme palvella harrastajia parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää pysyä ajan tasalla uusista suuntauksista ja hyvistä käytännöistä.
Kiireiselle seuratoimijalle koulutusten toteuttaminen etäyhteyksin helpottaa merkittävästi koulutukseen osallistumista. Jos koulutuksen etä- ja lähipäivät ovat tiedossa jo ennen koulutuksen alkua, on niiden sulauttaminen osaksi omaa arkea sujuvaa.
Miten uskot seuratoiminnan ja sen osaamisvaatimusten muuttuvan tulevaisuudessa?
Seuratoiminnassa korostuvat jatkossa entistä enemmän digitaaliset taidot, viestintä ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Some ja digimarkkinointi ovat tulleet pysyväksi osaksi seurojen arkea, ja niiden hallitseminen auttaa tavoittamaan sekä uusia harrastajia että yhteistyökumppaneita. Lisäksi uskon, että monipuolinen liikunnan ymmärtäminen ja yksilöllinen valmennusosaaminen korostuvat entisestään. Haluamme tarjota jokaiselle harrastajalle hänen tarpeisiinsa sopivan, innostavan polun liikunnan parissa.
Seurat ovat myös merkittäviä nuorten työnantajia ja kouluttajia. Meillä HIFK Gymnasticsilla nuoret ohjaajat ovat iso ja tärkeä osa toimintaa, ja haluamme tarjota heille hyvät valmiudet työelämään. Tämä tarkoittaa paitsi lajiosaamisen kehittämistä, myös yleisiä työelämätaitoja, kuten vastuunkantoa, tiimityöskentelyä ja asiakaspalvelua. Tulevaisuudessa seurojen rooli nuorten ensimmäisinä työpaikkoina ja oppimisympäristöinä voi vahvistua entisestään. On tärkeää, että panostamme heidän koulutukseensa ja tukemiseensa.
Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU haluaa nostaa esille alueensa seuratoimijoita. Kenet sinä haluaisit nostaa esille ESLUn Etelätuulessa? Vinkit aktiivisesta seuratoimijasta voi lähettää ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Arolle tai markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Minttu Koivumäelle.
Kuvituskuva: Pexels