Muu valmentaja- ja ohjaajakoulutus tukee ja kehittää urheiluseurojen ohjaajien ja valmentajien sekä muiden seuratoimijoiden osaamista. Koulutukset soveltuvat kaikille aiheista kiinnostuneille lajista riippumatta.

Urheiluteippauksen perusteet (3 h)

Koulutuksessa käydään läpi urheiluteippauksen perusteiden teoriaa sekä käytännön esimerkkejä ja harjoituksia. Lisäksi koulutuksessa tutustutaan urheiluvammojen välittömään ensiapuun ja ensihoidon periaatteisiin. Käytännön esimerkit ja harjoitteet perusteippauksista keskittyvät nilkan, polven, ranteen ja sormien teippaukseen. Jokaisen valmentajan, huoltajan, vanhemman ja urheilijan olisi hyvä hallita edellä mainitut teippaustekniikat.

Kinesioteippauksen perusteet (3 h)

Koulutuksessa käydään läpi kinesioteippauksen periaatteita ja käytännön esimerkkejä. Lisäksi harjoitellaan teippausta käytännössä. Koulutuksessa tutustutaan myös kinesioteippauksen tarjoamiin mahdollisuuksiin urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Käytännön esimerkkiharjoitteina käsitellään muun muassa nilkan ja polven teippaustekniikoita. Käytännönharjoituksissa ja teippaustekniikoissa huomioidaan osallistujien tarpeet ja toiveet.

Lihashuolto (3 h tai 6 h)

Lihashuolto tarkoittaa kaikkia niitä urheilijan kannalta aktiivisia ja passiivisia toimenpiteitä, joilla nopeutetaan fyysistä ja psyykkistä palautumista, ennaltaehkäistään urheiluvammoja sekä opetetaan mahdollisimman tehokas ja kudoksia säästävä tapa käyttää kehoa. Koulutuksen keskeisiä tavoitteita ovat lihashuollon ymmärtäminen osana harjoittelua, oman lajikohtaisen lihastasapainon hahmottaminen sekä kasvuikäisen urheilijan lihashuollon erityispiirteiden ymmärtäminen. Koulutuksesta saa myös eväitä käytännön lihashuoltoharjoitteisiin. Lihashuolto-koulutuksia järjestetään kolmen ja kuuden tunnin mittaisina kokonaisuuksina.

Lasten Liike - Lasten liikunnan ohjaajakoulutus kokeneille

Ohjaaja saa Lasten Liike -koulutuksesta käytännön työkaluja kaikille avoimen ja innostavan liikunnallisen harrastustoiminnan suunnitteluun. Tunti- ja kausisuunnitelmissa painottuvat motoriset taidot sekä yleisen liikunnallisuuden ja pelaamisen taitojen kehittäminen. Koulutuksesta saa myös vinkkejä lasten sosiaalisten taitojen sekä tunne- ja kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen. Ohjaajien aiempia kokemuksia hyödynnetään osana koulutustehtäviä.

Kun lapsi haastaa liikuntaharrastuksessa -työpaja

Mitä tehdä, kun lapsi ei suostu osallistumaan? Entä jos lapsi menettää malttinsa harrastustoiminnassa? Miten silloin toimitaan?

Työpajassa jaetaan tietoa sekä vaihdetaan kokemuksia haastavien tilanteiden ohjaamisesta. Tavoitteena on vahvistaa ohjaajien osaamista kohdata haastavia tilanteita harrastustoiminnassa.

Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutus (16 h)

Liikuntaleikkikoulu on alle kouluikäisille lapsille tarkoitettu monipuolinen ja laadukas liikuntaharrastus. Liikkarissa lapset harjoittelevat liikunnan perustaitoja ennen lajitaitojen opettelua. Urheiluseuroille ja yhdistyksille Liikuntaleikkikoulu tarjoaa valmiin konseptin, jonka avulla on helppo järjestää laadukasta harrastustoimintaa perheen pienimmille. Liikuntaleikkikoulun sisällöt ovat asiantuntijoiden laatimia ja ne on rakennettu tukemaan lasten liikunnallista kehitystä.

Liikuntaleikkikouluun kuuluu tuntimalleja kolmelle ikäluokalle: 2 - 3-vuotiaille (Perheliikkari), 4 - 5-vuotiaille ja 6-vuotiaille. Liikuntaleikkikoulu-toimintaa voivat järjestää Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen käyneet henkilöt. Koulutus on kaksipäiväinen (16 h) ja hintaan kuuluu ohjaajakansio, joka sisältää muun muassa 75 valmista tuntimallia.

Terve urheilija -koulutukset

Terve urheilija -ohjelman ensisijaisena tavoitteena on nuorten urheilijoiden ja huippu-urheilijoiden hyvää terveyttä tukevan urheilun ja valmennuksen edistäminen sekä liikuntavammoja tutkitusti ehkäisevien käytäntöjen vieminen valmennukseen.

Koulutusten ensisijainen kohderyhmä ovat nuorten urheilijoiden ohjaajat ja valmentajat. Lisäksi koulutukset soveltuvat nuorille urheilijoille sekä heidän vanhemmilleen.

Kehonhuolto ja palautuminen (3 h)

Fyysinen harjoittelu järkyttää aina elimistön tasapainotilaa ja kunnon kehittymisen kannalta palautumisjakson aikana tehdyt toimenpiteet ovatkin ensiarvoisen tärkeitä. Koulutuksessa käsitellään optimaalista harjoittelukokonaisuutta, mm. rytmittämistä ja yksilöllisyyttä, sekä palautumisen tukitoimia, esim. lepoa ja huoltavia harjoitteita. Tutkitun teoriatiedon lisäksi koulutus sisältää käytännön harjoitteita suoraan urheilijan arkeen vietäväksi. 

Nuoren kasvu ja kehitys (3 h)

Nuori kehittyy monipuolisella ja runsaalla liikkumisella yksilölliset kehitysvaiheet ja herkkyyskaudet huomioiden. Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat iän huomioiminen harjoittelussa, nousujohteisuus harjoittelussa kohti aikuisikää, herkkyyskaudet sekä elinjärjestelmien kehittyminen. Koulutus sisältää kaksi tuntia teoriaa sekä tunnin aihetta tukevaa käytännön harjoittelua.

Nuoren urheilijan ravinto (3 h)

Monipuolinen ja riittävä ravinto on urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikeanlainen harjoittelu ja riittävä lepo. Koulutuksessa käsitellään muun muassa hyvän arkiruokailun periaatteita, ateriarytmitystä, nestetasapainoa, välipaloja palautumisen tukena sekä kilpailupäivän ruokailun suunnittelua.

Tytöt ja naiset urheilijoina (3 h)

Murrosiästä lähtien fyysisten, psyykkisten ja hormonaalisten tekijöiden huomioiminen harjoittelussa edesauttaa tyttöjen ja naisten kokonaisvaltaista kehitystä urheilijoina. Koulutuksessa pohditaan, pitäisikö sukupuoliset erot ottaa huomioon harjoittelussa ja käsitellään muun muassa fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka tuovat mukanaan haasteita urheiluun tyttöjen kasvaessa naisiksi. Lisäksi koulutuksessa käydään läpi ravitsemuksen haasteita tyttö- ja naisurheilussa sekä naisurheilijoiden tyypillisiä urheiluvammoja.

Terve urheilija -ohjelma on Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkitun tiedon jalkautusohjelma. Ohjelma on osa Liikuntavammojen Valtakunnallista Ehkäisyohjelmaa (LiVE).

Soveltavan liikunnan koulutukset

Koulutuksen järjestetään yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa.

Liikuntaa kaikille

Koulutus avaa inkluusiota ja sen erilaisia mahdollisuuksia aktiviteettien toteutukseen. Esitellään soveltamisen työkalu, jonka avulla toimintaa voi soveltaa eri kohderyhmille sopivaksi. Käydään läpi ohjaamisen perusasioita. Osallistujalla on valmiudet soveltamiseen sekä jäsennellyn ja selkeän liikuntatuokion toteuttamiseen.

Meitä on moneksi

Koulutuksessa käydään läpi liikkumisen haasteita ymmärtämisen, liikkumisen, näkemisen ja kuulemisen kannalta. Osallistujalla on käsitys tyypillisimmistä liikkumisen ja toimintakyvyn rajoitteista ja siitä, mitä niiden kohdalla on hyvä huomioida liikuntaa ohjattaessa. 
Jokaisen liikkujan toimintakyky on yksilöllinen, ja tämä on laadukkaan soveltavan liikunnan ja paraurheilun lähtökohta.

Nuori mieli urheilussa -koulutukset

Verkkokurssi opastaa, miten voit harjoituksissa edistää ja tukea nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia. Sisältö on suunnattu ensisijaisesti 10–15-vuotiaiden valmentajille. Toimintatavat ovat sovellettavissa myös muiden ikäryhmien toimintaan. 

MIELI ry:n suunnittelemat verkkokurssit sopivat kaikille valmentajille aloittelijoista kokeneempiin valmentajiin. Valmentajien lisäksi kursseja suositellaan henkilöille, jotka ovat lasten ja nuorten urheiluseurantoiminnassa mukana, kuten seuran johto ja huoltajat. Lue lisää maksuttomista verkkokoulutuksista alla olevista linkeistä:

Verkkokoulutuksia vastuulliseen seuratoimintaan

Kaikkia ESLUn koulutuksia saa tilauksesta ja tarpeiden mukaan räätälöitynä. Kiinnostuitko? Kysy lisää tilauskoulutuksista!