9.12.2021
Suomen Olympiakomitea palkitsee jo toisen kerran vuoden aikuisten Tähtiseuran. Alkon lahjoittaman 3000 euron stipendin saa tänä vuonna Vantaalla toimiva Aisti Sport, joka tunnetaan erityisesti maalipallosta, mutta myös näkövammaiskiekosta ja -jalkapallosta. ESLU on seurannut Aisti Sportin matkaa kohti Tähtiseura-merkkiä auditoinnissa ja esitti seuraa vuoden aikuisten Tähtiseuraksi.
Aisti Sport on perustettu vuonna 2017. Seura on kehittynyt nopeassa tahdissa ja se sai Tähtiseura-laatumerkinnän keväällä 2020. Seuran toiminnassa on mukana 60 aikuisharrastajaa sekä 10 ohjaajaa ja valmentajaa.
Maalipalloilija Miika Honkanen on ollut Aisti Sport -seuran toiminnassa mukana alusta lähtien.
– Alusta asti seuraa perustettaessa ajatuksena oli, että näkövammaisten lisäksi vammattomatkin ovat osa maalipallon harrastajakuntaa. Pelissä käytetään näön peittäviä laseja, joten kaikki pelaajat ovat samalla viivalla. Maalipallo on maailmalla yksi isoimmista paralympialajeista ja sitä pelataan yli 70 maassa. Myös Suomessa maalipallo on yksi suosituimmista ja menestyksekkäimmistä vammaisurheilun lajeista.
Honkanen pitää seuran saamaa stipendiä tärkeänä kannusteena.
– Stipendillä on meille iso arvomerkitys. Se on hieno ele, joka luo uskoa tekemiseen. Me olemme pieni seura ja meillä palkintosummasta on paljon apua esimerkiksi välinehankintoihin.
Ketään ei jätetä yksin
Yksi palkinnon kriteereistä oli, miten seura varmistaa innostavan ilmapiirin ja hyvän yhteishengen.
– Aisti Sportissa ohjaus ja valmennus perustuu rakentaviin ja kannustaviin toimintatapoihin. Pyrimme luomaan ennakkoluulottoman, kannustavan ja yhteisöllisen ilmapiirin, jossa koko ryhmä kokee iloa yksilön onnistumisesta eikä virheitä tarvitse pelätä. Otamme kaikkien mielipiteet huomioon ja järjestämme jokaiselle osallistujalle tavan osallistua omalla tasollaan, Honkanen kertoo.
– Jos joku harrastaja jää pois useammasta harjoituksesta, otamme häneen henkilökohtaisesti yhteyttä ja selvitämme syyn. Tavoitteemme on ehkäistä näkövammaisten syrjäytymistä, mutta myös tarjota tasavertainen mahdollisuus liikunnalliseen harrastukseen kenelle vaan. Meille jokainen on tervetullut harrastamaan taitotasosta riippumatta. Jos ei halua itse pelata, voi osallistua seuran muuhun toimintaan.
Tähtimerkki on urheiluseuran laatuleima
Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma. Ohjelman tavoite on tukea urheiluseuroja toiminnan kehittämisessä. Ohjelma tarjoaa seuroille erilaisia työkaluja ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviontiin ja auditointiin sekä helppokäyttöisen Tähtiseura-verkkopalvelun Suomisportissa. Tähtimerkki viestiin seuran vastuullisuudesta ja laadukkaasta toiminnasta, joka täyttää Tähtiseura-ohjelman laatukriteerit. Laatuohjelma on suunniteltu kattamaan kaikki ikäluokat ja harrastustasot huippu-urheiluun asti. Tähtiseuroja on kaikkiaan jo lähes 600, joista 118 seuralla on aikuisten Tähtimerkki. Kaikkiaan urheiluseurat liikuttavat yli puolta miljoonaa aikuisliikkujaa.
Seuratoiminnan asiantuntija Ulla Nykänen Suomen Olympiakomiteasta onnittelee Aisti Sportia Vuoden aikuisten Tähtiseura -stipendistä.
– Aisti Sport on hyvä esimerkki seurasta, jonka sallivassa ja toisia arvostavassa ilmapiirissä jokainen voi loistaa omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan käsin. Tällä stipendillä haluamme nostaa esiin urheiluseurojen tekemää työtä aikuisharrastajien parissa. Tähtiseura-laatuohjelma tukee seuroja aikuisliikunnan kehittämisessä.
Hieno tunnustus paraurheilulle
Suomen Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltonen ja pääsihteeri Riikka Juntunen pitävät palkintoa tärkeänä tunnustuksena koko paraurheilulle.
– Aisti Sportissa annetaan tilaa uusille ideoille ja niiden toteuttamiselle. Seurasta suorastaan huokuu hyvä yhteishenki ja yhteisöllisyys. Seurakehittäjänä on ollut ilo olla mukana kehittämässä Aisti Sporttia aikuisten Tähtiseuraksi, Peltonen kertoo.
– Tämä on hieno tunnustus kaikille Aistin vapaaehtoisille, jotka ovat olleet kehittämässä seuran toimintaa. YK:n vammaissopimuksen mukaisesti jokaisella pitää on mahdollisuus valita missä, miten ja kenen kanssa harrastaa. Aisti on tuonut tälle liikunnan kentälle lisää valinnan mahdollisuuksia – ihan jokaiselle, toteaa Juntunen puolestaan.
Lähde: Olympiakomitean uutinen
Kuva: Nina Kaipio