9.9.2024

Liikunnan aluejärjestöinä haluamme muistuttaa kännykkävapaiden välituntien merkityksestä kouluarjessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti lakiesitystä puhelimen käytön rajoittamisesta perusopetuksen kouluissa sekä lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Toivomme, että lakiesityksessä otetaan huomioon myös välitunnit.

Nykylainsäädännön mukaan koulut ja oppilaitokset voivat jo kieltää järjestyssäännöissään puhelimen käytön oppituntien aikana. Koko päivän kestävä kännykkäkielto ei vielä nykyään ole mahdollista, sillä välttämätön yhteydenpito esimerkiksi huoltajaan on sallittava.

Toivomme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa huomioon välituntien merkityksen valmistellessaan lakiesitystä puhelimen käytön rajoittamisesta. Itä-Suomen yliopiston teettämässä tutkimuksessa tultiin samaan tulokseen kuin monissa aiemmissa tutkimuksissa: ”Välitunnin viettäminen tehostaa oppimista ja antaa mahdollisuuden muun muassa liikkumiseen ja vapaaseen vuorovaikutukseen koulupäivän aikana” (H. Kangasniemi & J. Koskinen, Itä-Suomen yliopisto 19.4.2022). Kännykkä vie valitettavan usein huomion ja passiivinen paikallaan olo jatkuu oppituntien jälkeen. Tämä on haitallista fyysisen terveyden näkökulmasta sekä se heikentää myös oppimista edistävää vireystilaa ja keskittymiskykyä. Lyhyetkin liikuntahetket ja tauot, joissa lapset purkavat energiaansa ja osallistuvat leikkiin tai liikuntaan, parantavat huomattavasti heidän kykyään keskittyä ja oppia oppitunneilla. Välitunnit ovat olennainen osa koulupäivää, jonka merkitystä ei voida korvata.

Pyydämme Teitä huomioimaan aktiivisten välituntien merkitys tehdessänne päätöksiä kännykkäkiellosta ja puhelinten käytön rajoittamisesta. Toivomme, että oppilaiden hyvinvointi ja oppimistulokset asetetaan etusijalle, ja että puhelimen käytön rajoittaminen laajennetaan koskemaan myös välitunteja. Näin voimme varmistaa, että lapset ja nuoret saavat mahdollisimman hyvät edellytykset sekä oppimiseen että terveelliseen kasvuun ja kehitykseen.

Kiittäen ja toivoen viisautta päätöksentekoonne,

Päivi Ahlroos-Tanttu, toiminnanjohtaja
Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU

Heidi Pekkola, pääsihteeri
Suomen Liikunnan Alueet ry       

Mukana allekirjoittamassa:
Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry, EKLU
Etelä-Savon Liikunta ry, ESLI
Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, HLU
Kainuun Liikunta ry, KL
Keski-Pohjanmaan Liikunta ry, KEPLI
Keski-Suomen Liikunta ry, KESLI
Kymenlaakson Liikunta ry, KYMLI
Lapin Liikunta ry, LAPLI
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, LIIKU
Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry, PLU
Pohjois-Karjalan Liikunta ry, POKALI
Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry, POPLI
Pohjois-Savon Liikunta ry, PSL
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, PHLU

Lisätiedot: Päivi Ahlroos-Tanttu, paivi.ahlroos-tanttu(at)eslu.fi, puh. 040 716 1355, Heidi Pekkola, heidi.pekkola(at)alueet.fi, puh. 040 130 4530