14.1.2025

Kestävän kehityksen merkitys liikunta- ja urheiluseuroissa kasvaa jatkuvasti. Suur-Helsingin Golf (SHG) on panostanut kestävää kehitystä edistäviin toimenpiteisiin useamman vuoden ajan. Seuran puheenjohtaja Pia Vilmi kertoo, että vastuullinen ja kestävä toiminta kirjattiin myös muutama vuosi sitten uudistettuun seuran strategiaan.

Kestävän kehityksen edistäminen edellyttää jatkuvaa vuoropuhelua ja käytännön toimia seurojen hallituksilta, johdolta ja työntekijöiltä. Suur-Helsingin Golfin puheenjohtaja Pia Vilmin (kuvassa) mukaan seurayhteisöjen kannattaa katsoa pidemmälle tulevaisuuteen ja pohtia, mitkä asiat edistävät tai uhkaavat seuran toimintaa sosiaalisen, taloudellisen tai ekologisen kestävyyden näkökulmista.

Sosiaalinen kestävyys on jäsenistä ja yhteisöstä huolehtimista

Lajin harrastajat ja seuran jäsenet ovat kaiken toiminnan ydin. Siksi Suur-Helsingin Golfissa on panostettu paljon siihen, että jäsenillä olisi hyvät edellytykset aloittaa laji ja kehittyä siinä. Seura madaltaa oppimisen kynnystä tarjoamalla ryhmätunteja ja video-opastusta, jotta lajitaidot olisivat kaikkien saavutettavissa.

– Yhteisöllisyys on keskeinen osa golfharrastusta. Me teemme paljon sen eteen, että jäsenemme tuntevat olonsa kotoisaksi ja kokevat olevansa arvostettuja niin yksilöinä kuin koko yhteisön jäseninä, Vilmi sanoo.

Ekologinen kestävyys vaatii uudenlaista ajattelua

– Seuroissa tulisi rohkeasti keskustella siitä, miten harrastamisen mahdollisuus säilytetään myös tuleville sukupolville. Helposti ajatellaan, että sopeudumme olosuhteisiin ja kehitämme lajia tai harrastamisen tapoja sen mukaan, miten esimerkiksi lähiympäristö muuttuu tai säätilat tulevaisuudessa kehittyvät. On herättävä siihen, ettei sopeutuminen voi olla loputonta, vaan tarvitaan myös aktiivista vaikuttamista tulevaisuuteen, korostaa Vilmi.

Konkreettisia toimenpiteitä luonnon hyväksi ja jäsenten osallistamista

Suur-Helsingin Golf sijaitsee Luukin ja Vaakkoin ulkoilualueiden välittömässä läheisyydessä. Luonnossa toimiminen ja kenttien sijainti Nuuksion kansallispuiston läheisyydessä nostaa ympäristönäkökulmat luontevasti seuran toiminnassa keskiöön.

Golfkenttien hoitamisen tavalla on suuri merkitys. Luukin kentällä kastelu perustuu veden omaan kiertokulkuun eli kaikki kastelu hoidetaan kenttäalueen lampiin kertyvillä sulamis- ja sadevesillä. Kastelua tehdään vain sen verran kuin vettä riittää. Kentän ruoholajikkeet on valittu kestämään vallitsevia sääoloja, kuten kuivuutta ja pitkiä kosteita syksyjä. Kemiallisia kentänhoitoaineita vaihdetaan biologisiin sitä mukaa kun niitä tulee saataville. Polttomoottorikäyttöisestä konekannasta siirrytään pikkuhiljaa sähköiseen.

Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on lisätty hoitamattomia alueita, esimerkiksi niittyjä, jotka ovat tärkeitä pölyttäjille ja monipuolistavat kasvillisuutta. Lakiston kentälle on perustettu mehiläistarha.

Suur-Helsingin Golfille on myönnetty kansainvälinen GEO-ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kentän ylläpitoa ja edellyttää mm. luontokartoituksia. Pelaajia on otettu mukaan tunnistamaan kenttäalueen eläin- ja kasvilajeja, ja suunnitelmissa on yhteistyö opiskelijoiden tai seuran jäsenenä olevien asiantuntijoiden, esimerkiksi opettajien, kanssa alueen luonnon tarkemmaksi kartoittamiseksi.

Jokainen pelaaja voi auttaa kestävyystavoitteiden edistämisessä.  Pelaajia kannustetaan korjaamaan lyöntijälkiä, mikä vähentää kentän mekaanista ja kemiallista hoitotarvetta. Seuralla on näkyviä kampanjoita, joilla herätellään pelaajia tuntemaan yhä suurempaa omaa vastuuta paitsi kentästä myös pelaajien kesken vallitsevasta ilmapiiristä ja pelaamisen turvallisuudesta. Viestinnällä on tärkeä rooli, kun mietitään isompaa vaikutusta. Seuran viestinnällä pyritään vaikuttamaan yksilön tekoihin ja sen myötä suuremman tavoitteen saavuttamiseen.

Katseet rohkeasti kohti tulevaisuutta

Vilmi rohkaisee seuroja asettamaan pitkän aikavälin tavoitteita ja keskittymään samalla pieniin konkreettisiin tekoihin. Kestävän kehityksen ajattelu voi tuntua kaukaiselta, kun mietitään seuran perustoimintaa, mutta kun alkaa pohtia, huomaa että se läpäisee lähes kaikkea tekemistä.

– Pienet onnistumiset motivoivat ja tuovat hyvää mieltä niin tekijöille kuin yhteisölle, hän muistuttaa.

Vilmin mukaan palkitsevinta omassa seurassa on ollut yhteisen ajattelutavan muuttuminen. Suur-Helsingin Golfissa on jo huomattu, että sisällyttämällä asiat osaksi strategiaa, niistä tulee luonnollinen osa seuran toimintaa ja seuraihmisten DNA:ta.

– Asioita on tehty samalla tavalla vuosikymmeniä, mutta nyt on aika uskaltaa kokeilla uutta ja katsoa rohkeasti 10 vuoden päähän. Miten meidän pitää muuttua ja onko asioita, joita me voimme muuttaa. Kaikilla Suomen seuroilla on yhteisesti valtava vastuu siinä, mitä me koko liikunta- ja urheiluyhteisönä saamme aikaan, Vilmi lisää.

Suur-Helsingin Golfin esimerkit osoittavat, että kestävän kehityksen huomioiminen voi olla paitsi ympäristön ja yhteisön kannalta arvokasta, myös lajin tulevaisuuden kannalta tärkeää. Seuratoiminta kehittyy, ja se on järkevää tehtävä vastuullisesti.

Kuva 1. Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalo (vas) tapaa SHG:n kenttätoimikunnan vetäjää Jouko Laitista ja kenttämestari Tiina Kotajärveä säännöllisesti. Kestävyysteemat ovat olleet viime vuosina pinnalla.

Kuva 2. SHG:n puheenjohtajana kolmatta vuotta toimiva Pia Vilmi pitää tärkeänä, että seura palvelee jäseniään tasapuolisesti ja toimii vastuullisesti kaikissa tekemisissään.

Kuvat: Suur-Helsingin Golf