17.1.2018
Liikkumisen unelmavuonna 2017 lapsilta kerättiin omia liikkumisen unelmia osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Lasten liikkumisen unelmia kerättiin osana Liikkumisen unelmavuotta 2017 laajalla valtakunnallisella keräyskampanjalla. Kampanjan suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Olympiakomitean koordinoima keräyskampanja levittäytyi eri puolille Suomea. Unelmia kerättiin lapsilta ja nuorilta sadoissa päiväkodeissa, kouluissa, urheiluseuroissa, kunnissa sekä alueellisilla urheiluleireillä. Arviolta yhteensä 20 000 lasta osallistui vuoden aikana unelmien keräykseen.
Keräyskampanjan ideana oli rohkaista lapsia itse miettimään omia liikkumisen unelmiaan. Tavoitteena oli tarjota lapsille mahdollisuus unelmoida ja esittää ideoita sekä saada lapset asettamaan tavoitteitaan liikkumisensa suhteen. Aikuisten rooli oli kuunnella ja auttaa löytämään ratkaisuja unelmien toteutumiseen.
Vastauksia käytettiin oman toiminnan kehittämiseen tai esimerkiksi Unelmien liikuntapäivän suunnitteluun. Useilla paikkakunnilla ja leireillä unelmien keräyksen yhteydessä myös luvattiin toteuttaa ainakin osa näistä unelmista. Näin tapahtui muun muassa Salossa, Jyväskylässä, Tampereella, Mikkelissä ja Pohjois-Karjalan alueella. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunki oli saanut yhteistyökumppanikseen seuroja, yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka sitoutuivat toteuttamaan mahdollisimman monta kirjattua unelmaa.
Alueleirit keräsivät 10 000 unelmaa
Liikunnan aluejärjestöt toteuttivat keräyskampanjan kesän ja talven alueleireillä. Näin kartoitettiin muun muassa ideoita tuleville leireille. Leiripalautetta oli aiemmin kysytty paljon ohjaajilta sekä lasten vanhemmilta, mutta vähemmän lapsilta itseltään.
Lasten unelmien kysely toteutettiin yhteensä 12 alueen leireillä. Kyselyyn osallistui noin 10 000 lasta ja 500 aikuista. Alueleirien keräyskampanjasta kerrotaan tarkemmin liiteraportissa.
Mistä lapset unelmoivat?
Lasten unelmien keräyskampanjan vastausten kirjo oli laaja. Yksinkertaistaen esiin piirtyi kolmenlaisia vastauksia. Ensinnäkin Lapset olivat kirjanneet unelmikseen perinteisiä urheilulajeja ja niissä menestymistä, esimerkiksi voittaa maailmanmestaruus jossain lajissa. Toisenlaisia unelmia olivat halu kokeilla tai menestyä uudenlaisissa lajeissa, kuten keppareissa, scoottauksessa tai e-urheilussa. Kolmanneksi hahmottuivat sosiaalisia näkökulmia tai uusia elämyksiä sivuavat unelmat, kuten metsäleirit tai ettei tulisi kiusatuksi tai löytäisi lisää kavereita. Raportti Lasten liikkumisen unelmien keräyskampanjasta toimitettiin presidentin kansliaan 17.1.2018.
Keräyskampanja oli osa Olympiakomitean koordinoimaa Unelmat liikkeelle -toimintamallia, jonka tavoitteena on osallistaa ja innostaa eri toimijoita ja ihmisiä yhdessä ideoimaan ja kokeilemaan erilaisia tapoja lisätä liikettä. Osana Liikkumisen unelmavuotta 2017 Unelmat liikkeelle -toimintamallilla rohkaistiin ympäri Suomea eri-ikäisiä ihmisiä kokeilemaan ja liikkumaan lisää. Vuosi oli täynnä rohkeita kokeiluja ja liikkumisen tapahtumia. Lisätietoja Liikkumisen unelmavuodesta löytyy täältä. #unelmatliikkeelle
Lähde: Olympiakomitea