24.4.2024

ESLUn jäsenseura Keski-Uudenmaan Muodostelmaluistelijat (KeMu) saavutti Tähtiseura-merkin lasten ja nuorten sekä aikuisten osalta. Seuran hallituksen puheenjohtaja Liisa Kankaan puheessa seuran arvot: tasa-arvoinen ja turvallinen, kannustus, ilo sekä yhdessä tekeminen, kulkevat soljuvasti mukana seuran toiminnasta kerrottaessa. KeMussa uskotaan, että olemalla vastuullinen ja kannustava työnantaja seuraan hakeutuu samat arvot jakavia upeita valmentajia ja ohjaajia – ja he myös pysyvät toiminnassa mukana.

Keski-Uudenmaan Muodostelmaluistelijat, KeMu juhlistaa 10-vuotissyntymäpäiviään keväällä. KeMussa on perustamisesta lähtien toimittu vapaaehtoisvoimin. Seuran ja joukkueiden lukuisat toimihenkilöt, hallituksen jäsenet eikä seuran hallituksen puheenjohtaja saa korvausta käyttämästään ajasta seuran hyväksi.

– Muodostelmaluistelussa puhalletaan yhteen hiileen ja meillä KeMussa on upea seurayhteisö, joka on aktiivisesti mukana esimerkiksi kilpailujen ja muiden tapahtumien järjestämisessä. Tätä kuvaa hyvin viime syksynä koko jäsenistön kanssa valituista seuran uusista arvoista yksi, joka on yhdessä, kertoo seuran hallituksen puheenjohtaja Liisa Kangas.

Seuran työntekijöitä ovat valmentajat ja ohjaajat, jotka työskentelevät tuntiperusteisesti. Valmentajat osallistuvat aktiivisesti toiminnan kehittämiseen ja heille maksetaan myös palkkaa seuran kehittämisestä. Tämä mahdollistaa myös sen, että valmentajat pääsevät itse määrittelemään ja vaikuttamaan, millaisessa seurassa he haluavat olla töissä ja valmentaa. Valmentajia ja ohjaajia KeMussa oli kaudella 2023–2024 yhteensä kymmenen. 

Tasa-arvo ja turvallisuus: Seurassa ei suosita tai syrjitä ketään

KeMussa kohdellaan kaikkia tasa-arvoisesti. Tasa-arvo ja turvallisuus on toinen seuran jäsenistön valitsema arvo.

– Pyrimme siihen, että kaikki pääsevät kilpailemaan ja esiintymään mahdollisimman paljon. Mukana oleminen kilpailu- tai esiintymiskokoonpanossa tuo varmuutta ja kehittää paljon enemmän, kuin laidalta toisten luistelua katsominen, mitä valitettavasti monessa seurassa näkee. Myös harjoituksissa kaikki saavat yhtä paljon harjoitusta, kertoo Kangas.

– Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle ja epäasialliselle toiminnalle. Mikäli tällaisia tilanteita havaitaan, puututaan tilanteeseen välittömästi. KeMussa kaikki saavat olla juuri omana itseään, hän lisää.

Seurassa on alusta lähtien huomioitu myös aikuisliikkujia. Tällä hetkellä aikuisten kilpailevassa joukkueessa Team Frosettesissa on paljon aikuisena luistelun aloittaneita luistelijoita. Koko joukkue nauttii luistelusta ja kisaamisesta omalla tasollaan. Lisäksi seura järjestää aikuisliikkujille avointa tekniikkaryhmää sekä nuorten ja aikuisten MuokkaKlubia, jossa luisteluharrastuksen voi aloittaa ihan alkeista.

– Kiinnitämme huomiota, että harjoitteluajat ovat aikuisille sopivia. Aikuisten joukkue treenaa sunnuntai- ja arki-iltana, jotta mökkireissuilta ehtii kotiin ja päivätyöt tulee hoidettua. Seura huomioi tasapuolisesti kaikkia joukkueita ja kaikki joukkueet kantavat omat kustannuksensa. KeMussa mikään joukkue ei siis maksa toisen joukkueen kovempia kustannuksia, toteaa Kangas.

Ilo ja kannustus: Seuratoimijat ja seurayhteisö tekevät töitä rakkaudesta lajiin ja seuraan

Kankaan mukaan seurassa kaiken tekemisen lähtökohtana on ilo - joka on seuran kolmas arvo.

– Meillä on hyvä porukka tekemässä yhdessä töitä. Uudet toimijat otetaan aina avosylin vastaan, koska tällöin kenenkään työmäärä ei kasva liian suureksi. Näin myös seura uudistuu, kun uudenlaisia ja erilaisia ideoita tulee vastaan. Lisäksi huolehdimme tapahtumissa talkoolaisten jaksamisesta tauotuksen, kahvin sekä pienen purtavan muodossa.

Seurassa muistetaan kiittää seuratoimijoita tapahtumissa ja kauden päätteeksi valitaan vuoden seuratoimija. Kiitos halutaan tuoda esille kaikille seurassa työskenteleville – niin vapaaehtoisille kuin ohjaajille ja valmentajille.

KeMussa kannustetaan kaikkia valmentajia ja ohjaajia kouluttautumaan. Seuran neljäs ja viimeinen arvo on kannustus. Valmentajien ja ohjaajien kanssa käydään kahdesti vuodessa kehityskeskustelut, joissa keskustellaan myös koulutustarpeista.

– Työnantajana haluamme tukea kaikkien valmentajien ja ohjaajien kehittymistä entistä paremmiksi työssään. Pyrimme siihen, että kaikki valmentajat ja ohjaajat käyvät vähintään muutamia koulutuksia kauden aikana. Seura maksaa yhdessä sovitut koulutukset. Aina koulutuksen ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvä, vaan monia hyviä koulutuksia löytyy myös edullisemmin esimerkiksi ESLUn sekä Suomen Taitoluisteluliiton järjestäminä.

– KeMussa uskomme, että olemalla vastuullinen ja kannustava työnantaja - meillä pysyy ja meille hakeutuu meidän arvomme jakavia upeita valmentajia ja ohjaajia, lisää Kangas.

Teksti: Minttu Koivumäki
Kuvat: Keski-Uudenmaan Muodostelmaluistelijat