21.8.2024
Valmentaminen on vaativaa vuorovaikutustyötä. Siinä keskeistä on valmentajan oma hyvinvointi, motivaatio ja ilo työhön, joka heijastuu suoraan urheilijaan ja hänen hyvinvointiinsa. Työn haasteena on vahva palo työhön ja omaan valmennettavaan lajiin. Toisaalta valmennustyö voi olla hyvin kuluttavaa ja raskasta, mikä näkyy väsymyksenä, kyynisyytenä ja negatiivisena vuorovaikutuksena urheilijalle sekä esimerkiksi valmennustiimin toiminnan haasteina. ESLU järjestää syksyllä neljän kerran työnohjauskokonaisuuden, jossa tuetaan osallistujien jaksamista ja omaa hyvinvointia. Työnohjaus antaa myös resilienssiä tarkastella omaa toimintaansa ja tukee kehittämisprosesseissa.
Valmentajan työn yksinäisyys, resurssien vähyys tai tiukkuus. Toisaalta kiire, työn rajaamisen vaikeudet ja työn kausittaiset vaihtelut haastavat valmentajien jaksamista. Lisäksi median ja voittamisen tuoma paine tai suhteet esimerkiksi harrastavien lasten vanhempiin kuormittaa.
– Valmentajat ovat usein sielullaan ja sydämellään työssä mukana. Kuitenkin omaa työtä ehtii harvinaisen vähän pohtimaan seura-arjessa. Monilla ei myöskään ole sellaista kollegaa tai esihenkilöä, jonka kanssa asioita sparrailla. Näin oma ajattelu voi olla liiankin kriittistä. Työnohjauksessa ohjattavien työn kuormaa on päästy purkamaan, ja samalla on löytynyt uusia ideoita, ajatuksia ja intoa omaan työhön. Sitä on ollut hienoa seurata työnohjaajana, toteaa ESLUn ryhmätyönohjaajana toimiva Sanna Välimäki (kuvassa).
– Työnohjauksella olen tukenut muun muassa voimistelu- ja jääkiekkovalmentajia, valmentajia kilparatsastuksesta, taitoluistelusta ja mentaalivalmennuksesta sekä joukkue- että yksilölajeista niin lasten- ja nuorten kuin aikuisten kilpaurheilun parista. Olen havainnut, että lajeissa on omia kulttuureja. Lisäksi seurakulttuuri ja toimintaympäristö näkyvät vahvasti valmentajilla, mutta hyvin paljon työssä on samaa lajista riippumatta. Kokemukseni perusteella kaikille valmentajille on yhteistä, että vertaistuen tarve on iso. Muiden tilanteiden kuuleminen antaa usein myös ahaa-elämyksiä itselle, lisää Välimäki.
Välimäen mukaan keskustelussa on paljon myös ihan urheilullisiin asioihin liittyvää pohdintaa, kuten tavoitteen asettelua, palautteen antoa, tunteiden käsittelyä ja siinä tukemista, epäonnistumisista eteenpäin pääsemistä sekä oman toiminnan kehittämistä valmentajana – valmennustiimiä unohtamatta.
Panosta seurasi valmentajiin
Ryhmätyönohjaus on kustannustehokas, vertaistukea ja työnohjausta yhdistävä muoto, joka lisää työhyvinvointia ja jaksamista sekä tuo laatua valmennustoimintaan. Työnohjausta tehdään ratkaisukeskeisellä viitekehyksellä ja siinä on mukana psyykkisen valmennuksen elementtejä. Jokaisessa tilaisuudessa on pieni alustus ja aihe, mutta ryhmän omat toiveet ja tarpeet huomioidaan koko työnohjauksen aikana. Työnohjaus on luottamuksellista ja tärkeää on rento ja avoin ilmapiiri.
– Paljon puhutaan siitä, että seuratoiminta on tällä hetkellä isojenkin muutosten edessä. Yhteiskunnan muuttuessa seurojen on pysyttävä mukana muutoksessa ja kehitettävä toimintaa vastaamaan tämänhetkisiä vaatimuksia ja tarpeita. Isossa kuvassa kyse on seurojen haasteista ja muutostarpeista, mutta välillä tuntuu, että kaiken ison ympärillä unohdetaan panostaa siihen, mitä jo on. On hienoa, että pystymme tarjoamaan seurojen valmentajille työnohjausta ja näin tukemaan ruohonjuuritason työtä. Kaikilla on varmasti tavoitteena tarjota laadukasta, osaavaa ja turvallista valmennusta, ja tässä avainasemassa ovat hyvinvoivat valmentajat, sanoo ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro.
Syksyn ryhmänohjauksesta vastaava Sanna Välimäki on YTM, työnohjaaja, psyykkinen valmentaja ja psykoterapeutti, joka on erikoistunut opinnoissaan valmennuksen työnohjaukseen. ESLUn valmentajille suunnattu ryhmäohjaus starttaa 25.9.2024. Lisätietoja ja ohjeet hakuun.
Palautteita Välimäen työnohjattavilta
”Työnohjaus selkeytti ja helpotti tilannetta, tilanteiden läpikäynti yhdessä auttoi ajattelussa eteenpäin.”
”Kun kuraa tulee väkisin niskaan, niin kaikki koutsit tätä tarvitsisi, vaikka ympäri vuoden.”
”On ollut tärkeä tuki, pääsee pois omasta kuplasta ja näkee taas selkeämmin.”
”Työnohjaus on ollut koko ajan kiinni valmennustyössä, mutta olen päässyt vielä syvemmälle pohtimaan asioita.”
– Tulevana syksynä pyrimme panostamaan seurojen laadun kehittämiseen nimenomaan seuraihmisten hyvinvoinnin kautta. Aihetta käsitellään valmentajien kanssa valmentajaklubissa sekä työnohjauksessa. Puheenjohtajien ja toiminnanjohtajien yhdistetyssä klubissa pohditaan seuran työntekijöiden työhyvinvointia ja sen merkitystä työn laadukkuuteen. Myöhemmin syksyllä jatkamme Pj-klubin kanssa vapaaehtoisten motivoinnin ja mukaan saamisen parissa, Aro kertoo ESLUn seuratoiminnan kuulumisista.