14.11.2024
Tikkurila-Seura ry (TikS) tunnetaan Itä-Vantaalla pitkäjänteisestä työstään tyttöjen ja naisten koripallon parissa. Yhteisöllisyyteen ja vastuullisuuteen nojaava seura on vuodesta 1978 asti tarjonnut jäsenilleen mahdollisuuden osallistua niin harraste- kuin kilpatoimintaan. Seuran toiminnanjohtaja Tea Koivu kertoo, miten seuran arvot tasavertaisuus, moninaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat juurtuneet osaksi seuran arkea ja strategiaa.
Vastuullisuuden kehittäminen on Tikkurila-Seuralle kaiken lähtökohta, ja sen merkitys korostuu päivittäisessä työssä.
– Meille on tärkeää järjestää toimintaa vastuullisesti sekä omaksua ja edistää vastuullisia toimintatapoja ja tavoitteita koripalloyhteisössä. On itsestään selvyys, että seuratoiminta on nyt ja jatkossa yhdenvertaista, tasa-arvoista ja kaikki huomioivaa, Koivu painottaa.
Vastuullisuus ei ole vain ohjeistus, vaan periaate, joka ohjaa seuran ja tikSiläisten päätöksiä ja toimintatapoja. Vastuullisuusteemat ovat näkyvissä seuran ohjeistuksissa, jolloin se antaa valmiuden reagoida muuttuviin tilanteisiin. Koivu toteaa, että heidän tavoitteensa on varmistaa, että TikS säilyttää luottamuksen jäsenistönsä keskuudessa.
Vastuullisuus strategiassa ja käytännössä
Vastuullisuus ja sen edistäminen on oleellinen osa TikSin arvoja ja toimintasuunnitelmaa, mikä näkyy seuran päivittäisissä toiminnoissa ja päätöksissä. Koivun mukaan seurassa panostetaan vastuullisuuskoulutukseen ja siihen, että jokainen valmentaja ja seuratoimija ymmärtää asian merkityksen.
– Tietoisuuden kasvattaminen on TikSissä keskeistä, sillä sen avulla vastuullisuus saadaan osaksi kaikkea toimintaa, aina harjoituksista seuratoimintaan. Seuratoimijoille on työstetty toimintaohje epäasiallisen kohtelun, syrjintä- ja häirintätapausten käsittelyyn sekä kriisiviestintään. Haluamme myös tuoda näkyväksi viestinnässä vastuullisuusasioita koko seurayhteisölle ja edistää liikunnan hyviä vaikutuksia vastuullisella toiminnalla, Koivu selventää.
Ohjeistusten lisäksi seura kouluttaa toimijoitaan. Vastuullisuuskoulutusten myötä seura on saanut positiivista palautetta eri kohderyhmiltä. Koivun mukaan Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUlta tilatut vastuullisuuskoulutukset suunniteltiin tarkasti, jotta ne palvelisivat kohderyhmän tarpeita: nuoria pelaajia, valmentajia, vanhempia ja muita seuratoimijoita.
– Koulutusten palautteissa nousi esiin, miten tärkeää aihe on. Osallistujat saivat myös uusia näkökulmia koulutuksessa, Koivu sanoo. Hän jakaa poimintoja palautteesta: Eräs osallistuja kuvasi koulutusta ”hyväksi ja ajankohtaiseksi”, toinen taas koki aiheen olevan ”todella tärkeä ja muistutuksen arvoinen” ja kolmas totesi ”koulutusten olleen kattava kokonaisuus”.
Seurayhteisön vastaanotto ja opit matkan varrelta
Vastuullisuustyön merkitys näkyy Koivun mukaan positiivisesti seuran arjessa ja seurantatoimijoiden palautteessa. Vastuullisuustyö tukee seuran taustatoimintaa ja vanhemmat, jotka toimivat vapaaehtoisina ovat kiitelleet ohjeistusta ja pitäneet sitä tärkeänä ja ajankohtaisena.
Vastuullisuustyö vaatii jatkuvaa kehittämistä ja aiheen esillä pitämistä. Koivu muistuttaa, että vastuullisuustyö ei ole koskaan valmis.
– Maailma ei kulje aina yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon suuntaan, joten työtä näiden periaatteiden eteen on tehtävä tauotta. Tavoitteenamme on paitsi kasvattaa taitavia koripalloilijoita, myös toimia mallina, jossa jokainen voi tuntea kuuluvansa osaksi yhteisöä, hän toteaa.
Koivun mukaan seuroilla on merkittävä mahdollisuus – ja jopa velvollisuus – kasvattaa lapsista ja nuorista vastuullisia ja toiset huomioon ottavia aikuisia.
Tikkurila-Seura jatkaa sitoutumistaan vastuulliseen toimintaan ja koripallon ilon jakamiseen kaikille. Vastuullisuutta ei ole TikSissä nähty vain yksittäisinä tekoina, vaan se halutaan osaksi seuratoimijan DNA:ta.
Haluatko omalle seurallesi vastuullisuusteemaisia koulutuksia? Lisätietoja antaa ESLUn seuratoiminnan koordinaattori Henni Aro, puh. 040 450 1950.
Teksti: Minttu Koivumäki
Kuvat: Tikkurila-Seura