Valikko 7 / 2023
Pieni lapsi jalkapallokamoissa nurmella

Liikuntaleikkikoulu mukaan seuran toimintaan

Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutus on kattava kokonaisuus pienten lasten liikunnan ohjaamiseen. Alle kouluikäinen lapsi tarvitsee harjoitusta ja toistoja perusliikuntataitoihin, mistä juuri Liikuntaleikkikoulu koostuu. Liikkari-koulutuksesta saa pätevyyden järjestää liikuntaleikkikoulutoimintaa sekä monipuolisen ohjaajakansion sisältäen teoriapaketin lapsen liikunnallisesta kehityksestä, 75 valmista tuntimallia sekä Liikuntaleikit ja välinevinkit -oppaat.

Liikuntaleikkikoulu eli Liikkari on alle kouluikäisille tarkoitettu monipuolinen ja laadukas liikuntaharrastus. Liikuntaleikkikoulu antaa lapsille hyvät mahdollisuudet opetella erilaisia liikkumis-, välineenkäsittely- ja tasapainotaitoja, jotka mahdollistavat pohjan lajitaitojen oppimiselle. Liikkari tarjoaa valmiit materiaalit ja tuntisuunnitelmat, joissa on huomioitu näiden perustaitojen kehitys. Liikkarissa lapset pääsevät tutustumaan turvallisesti liikunnan harrastamiseen.

Ennen Liikkari-toiminnan aloittamista ohjaaja käy 16 tunnin Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen. Koulutuksia järjestävät liikunnan aluejärjestöt, ESLU mukaan lukien. Koulutuksen yhteydessä ohjaat saavat erittäin monipuolisen ohjaajakansion, josta löytyy valmiita tuntimalleja kolmelle ikäluokalle.

ESLUn kouluttaja ja yksi Liikkarin tekijöistä Satu-Maria Ruotsalainen on kuvannut Liikkaria seuraavasti: Liikkarissa liikutaan monipuolisesti ja laadukkaasti lasten liikunnan asiantuntijoiden luomien materiaalien avulla. Laaja materiaali antaa seuralle mahdollisuuden ammentamaan harjoituksia ja uusia ideoita usean vuoden ajan. Liikkari on tehty suurella ja sykkivällä sydämellä lasten liikuntaa kohtaan, ja se vastaa nykypäivän varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksia.

Liikkarista sanottua

– Liikkarin monipuolisuuden vuoksi koimme sen sopivaksi osaksi toimintaamme. Valmis konsepti tukee ohjaajien työskentelyä ja varmistaa sen, että erilaiset liikkumisen taidot sekä motoriset taidot tulevat huomioiduiksi ikävaiheen mukaisesti.

Venla Mattila, Kiekko-Espoo, Etelätuuli 11/2022

– On mahdotonta tietää, mikä laji on itselle sopivin hyvin nuorena. Liikkarin avulla haluamme kannustaa lapsia liikunnalliseen harrastamiseen heille itselle sopivalla tavalla – oli kyseessä sitten yleisurheilu tai jokin aivan muu laji. Kun pohja on monipuolinen, on entistä helpompi kokeilla kiinnostavia liikunnan muotoja.

Johanna Leivonen, Jyväskylän Kenttäurheilijat, Etelätuuli 7/2022

- Liikkaria pitäisi saada joka kuntaan, sillä se on siitä mahtava harrastus, että se sopii jokaiselle lapselle ja varsinkin niille, jotka eivät vielä ole löytäneet mielenkiintoista lajia tai ovat sellaisia, joita ei mikään tietty laji kiinnosta. Se, että liikkuu, on tärkeintä!

Nanna Murtomäki, Etelätuuli 3/2020

Lähde mukaan Liikkari-koulutukseen

ESLUn seuraava Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutus järjestetään 2.-3.9.2023 Helsingissä. Koulutuksen hinta on 220 euroa sisältäen ohjaajakansion. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.8.2023 ESLUn sivuilta.

Kuvituskuva: Pixabay

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija