Valikko 5 / 2024
Nuori nainen ja mies, joka istuu pyörätuolissa koripallokentällä heittämässä ylävitoset

Miten seuranne toiminnassa ja ohjeistuksissa on huomioitu ihmisoikeudet?

Lapsen oikeuksien sopimuksen neljä yleisperiaatetta ovat syrjimättömyys, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä lapsen näkemysten kunnioittaminen. Myös urheilun vastuutahojen ja urheilevien lasten vanhempien on turvattava lapsen oikeudet. Kysyimme ihmisoikeuksien asiantuntija Samuel Bashmakovilta, miten hän näkee ihmisoikeudet seuratoiminnan näkökulmasta. Aiheeseen syvennytään myös Tj- ja Pj-klubien verkostotapaamisessa 21.5.2024.

Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija Samuel Bashmakovin mukaan seuroissa tehdään jo paljon hyvää työtä, joka tukee ihmisoikeuksien toteutumista urheilun arjessa. Tärkeää on ymmärtää, että ihmisoikeudet koskevat myös perinteistä seuratoimintaa eikä vain isoja kansainvälisiä kisoja.

Seuroissa pitäisi olla selkeästi tiedossa, miten seuran toiminnassa ihmisoikeudet toteutuvat jokapäiväisessä tekemisessä. Onko seurassa tiedossa, mitä ihmisoikeudet tarkoittavat? Entä, miten seurassa on rakennettu toimintaohjeet esimerkiksi syrjinnän ja häirinnän tiimoilta? Miten asia viedään eteenpäin, jos jotain tapahtuu ja kuka on vastuussa prosessin eri kohdissa? Vastausten tulisi olla selvää kaikille seurassa toimiville – myös lapsille ja nuorille, Bashmakov toteaa.

Kouluttautuminen on hyvä keino tiedon ja tietoisuuden lisäämiseen ihmisoikeuksista. Ihmisoikeudet pitäisi ottaa huomioon jo koulutuspolkuja rakennettaessa ja olla luonnollinen osa esimerkiksi valmennuskoulutusta.

Bashmakov korostaa, että seuroissa tulisi tietää ja ymmärtää, mitä omassa toiminnassa voisi vielä parantaa ja mitä kehittää. Ihmisoikeusliiton työn sekä Älä riko urheilua -kampanjan ideana on ollut juuri tiedon ja tietoisuuden lisäämisen liikunnan ja urheilun kentällä. Kyky tunnistaa erilaisia ihmisoikeuskysymyksiä ja -ongelmia antaa seuratoimijoille valmiuksia myös edistää niiden turjumista omassa toiminnassaan. Tässä korostuu erityisesti seurojen vastuuhenkilöiden, johdon ja valmentajien vastuu sekä suunnitellut toiminnot seuran sisällä.

Seuran sisäinen puhunta on tärkeää. Tällä tuodaan esille seuran omaa roolia ja vastuuta johdosta lähtien. Ulkoisessa viestinnässä puolestaan viestitään avoimesti, että seuraan on jokainen tervetullut omana itsenään. Näiden asioiden pitäisi olla seurojen ylpeyden aihe, Bashmakov lisää.

Millaisista askeleista seurojen on hyvä lähteä liikkeelle?

Bashmakov toteaa, että lapsen oikeudet on yksi keskeinen teema, jonka seurojen ja urheilun pitäisi ottaa huomioon. Miten seurassa huomioidaan lapsen oikeus lepoon? Pitääkö treeneihin tulla loukkaantuneena tai kipeänä, jos pelkona on pelipaikan menettäminen?  

Myös kalliit turnausreissut ulkomaille voivat eri taloudellisista taustoista tuleville lapsille ja nuorille olla kynnyskysymys osallistumiselle. Miten tämä on huomioitu seurassa tai joukkueessa? Lapsiin liittyy myös sukupuolten tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Onko tyttöjen ja poikien joukkueiden treeniajat jaettu tasa-arvoisesti vai jaetaanko jollekin ryhmälle aina niin sanotut huonommat treeniajat.

On tärkeää, että lapsille ja nuorille on kerrottu heidän oikeuksistaan ja vastuuhenkilöstä, jolle voi kertoa luottamuksella esimerkiksi syrjinnästä, häirinnästä tai henkisestä väkivallasta. Valmentajat voivat ottaa tämän puheeksi esimerkiksi kauden alussa, jolloin joukkueissa käydään läpi sääntöjä ja tavoitteita.

Tässä tullaan taas siihen, että seurassa pitää olla rakennettu selkeät toimintaohjeet ja puuttumisen polku, jossa jokainen vastuuhenkilö tietää oman roolinsa. Seuroissa pitää varmistaa riittävä osaaminen lasten oikeuksista. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaltuutetut ovat puolestaan apuna liikunnan ja urheilun syrjinnän tapauksissa, ja heiltä voi kysyä apua matalalla kynnyksellä, sanoo Bashmakov.

Tule mukaan Tj- ja Pj-klubien verkostotapaamiseen keskustelemaan seurojen vastuusta ja ihmisoikeuksista

ESLUn alueen seurojen toiminnanjohtajille ja puheenjohtajille suunnattu verkostotapaaminen järjestetään ti 21.5.2024 klo 18.00–21.00. Tilaisuuden asiantuntijaosuudesta vastaa Ihmisoikeusliitto ja seuraesimerkistä Koripalloseura Touhun Pojat Lauttasaari, ToPoLa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Ihmisoikeusliiton vetoomus: Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen

Liity mukaan vaatimaan yhdessä ihmisoikeuksia urheilun ytimeen! Maanantaina 13.5. aukeaa Älä riko urheilua -sivuilla ja somessa vetoomus, jonka tavoitteena on kerätä tuhansien uusien tukijoiden joukko urheilun ihmisoikeustyön tueksi. Vetoomukseen kerätyt nimet luovutetaan syksyllä urheiluministerille. Tule mukaan ja allekirjoita: www.alarikourheilua.fi

Minttu Koivumäki

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija